Kalafior to skarbnica wartości odżywczych – warzywo to zawiera wiele ważnych związków wspomagających zdrowie. Standardowa porcja kalafiora to 150 g. Dostarczy nam : 3,3 g błonnika, 430 mg potasu, 115 mg witaminy C, 248 µg folianów, 37 mg wapnia i 25 µg witaminy K1. Ponadto kalafior, podobnie jak inne warzywa krzyżowe, zawiera w składzie izotiocyjaniany – to związki o bardzo wysokiej aktywności biologicznej, w tym o działaniu przeciwnowotworowym.
Składniki:
200 g różyczek kalafiora,
łyżka masła lub oliwy,
łyżka mleka (bądź napoju roślinnego),
szczypta soli i pieprzu
starty czosnek.
Sposób przygotowania:
Kalafiora ugotuj na parze lub w wodzie do miękkości. Odsącz i zblenduj z masłem, mlekiem i przyprawami na gładką masę. Podawaj na ciepło jako dodatek do obiadu zamiast ziemniaków. Nadaje się jako dodatek do mięsa, ryb i dań wegańskich.