Składniki :
Szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
6 liści jarmużu
Kawałek zielonego ogórka lub selera naciowego lub gotowane szparagi
Kawałek papryki
Kilka łodyżek szczypiorku
2 marynowane papryczki chili (opcjonalnie)
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
1-2 łyżki soku z cytryny
Musztarda
Duża szczypta kurkumy
½ łyżeczki mielonej papryki
Sposób przyrządzania
Ogórek lub seler naciowy i paprykę pokrój w cienkie słupki . Z papryczek wyjmij ostre ziarenka a następnie posiekaj warzywa. Duże liście jarmużu ułóż na półmisku i zalej wrzątkiem na 2 minuty. Wyjmij liście, ostudź i starannie osusz. Ciepło świeżo ugotowaną kaszę wymieszaj z sokiem z cytryny, olejem, posiekanymi papryczkami, siemieniem lnianym, kurkumą i mieloną papryką. Rozsmaruj masę na liściach jarmużu. Za pomocą pędzelka kuchennego namaluj musztardą pasek wzdłuż dłuższej krawędzi liścia (2-3 cm od krawędzi) Ułóż słupki warzyw oraz łodyżki szczypiorku na pasku musztardy. Zwiń liście w rulony jak sushi. Ostrym nożem pokrój rulony na plastry o grubości ok 3 cm.
„Pokonaj nadciśnienie dietą Dash” -Agata Lewandowska, Wydawnictwo RM, 2025