Herbatka z owocami głogu to doskonały napój wzmacniający serce, jest stosowana do wsparcia leczenia różnych dolegliwości serca i układu krwionośnego, takich jak niewydolność serca, choroba wieńcowa, arytmia i nadciśnienie tętnicze.
Składniki:
- 50g suszonych owoców głogu
- 50 g suszonych owoców porzeczki czarnej
Komponenty powinny mieć postać rozkruszonego suszu
Głóg jest bardzo bogaty w związki o działaniu przeciwutleniającym. W kwiatostanach głogu obecne są flawonoidy, (hiperozyd, kwercetyna, witeksyna), które mają właściwości przeciwzapalne. Naturalnie występują w nim także pektyny, witamin C i B oraz sole mineralne. Głóg usprawnia krążenie, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, działa przeciwmiażdżycowo oraz uspokajająco. Badania nad głogiem wykazały, że ekstrakty z tej rośliny obniżają poziom trójglicerydów, całkowitego cholesterolu oraz „złego” cholesterolu (LDL), jednocześnie zwiększając poziom „dobrego” cholesterolu (HDL). Dzięki temu mogą zapobiegają rozwojowi miażdżycy.