Składniki:
- 50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
- 50 g kakao
- mielone siemie lniane 2 łyżki
- 1 szklanka cukru trzcinowego
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
- 40 g orzechów np. migdałów, orzechów włoskich lub laskowych
- 2 jajka
- około 100 g roztopionego masła lub margaryny.
Sposób wykonania:
1. Grubo posiekaj kuwerturę i orzechy.
2. W rondlu rozpuść 100 g masła lub margaryny. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodaj 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztop na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
3. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem. Masę dokładnie wymieszaj za pomocą miksera ręcznego.
4. Dodaj mąkę, grubo posiekane orzechy, siemie lniane, zmiksuj na jednolite ciasto.
5. Blachę wyłoż papierem do pieczenia, a następnie przełoż nań ciasto, posyp drobno posiekaną czekoladą. Piecz od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
6. Po schłodzeniu pokrój na kwadratowe porcje. Smacznego!