Brownie bezglutenowe

Brownie dozdrowia com pl

 

Składniki:
  •  50 g mąki ryżowej + 50 g mąki kukurydzianej + 35 g mąki ziemniaczanej
  •  50 g kakao
  •  mielone siemie lniane 2 łyżki 
  •  1 szklanka cukru trzcinowego
  •  pół łyżeczki proszku do pieczenia
  •  200 g gorzkiej czekolady lub kuwertury
  •  40 g orzechów np. migdałów, orzechów włoskich lub laskowych
  •  2 jajka
  • około 100 g roztopionego masła lub margaryny.
Sposób wykonania:
 
1. Grubo posiekaj kuwerturę i orzechy.
 
2. W rondlu rozpuść 100 g masła lub margaryny. Gdy masło będzie w połowie roztopione dodaj 2 czekolady (200 g) połamane na kosteczki i mieszając od czasu do czasu wszystko roztop na małym ogniu, nie podgrzewając za bardzo masy.
 
3. W oddzielnej misce zmiksuj jajka z cukrem, dodaj do nich roztopioną czekoladę z masłem. Masę dokładnie wymieszaj za pomocą miksera ręcznego.
 
4. Dodaj mąkę, grubo posiekane orzechy, siemie lniane, zmiksuj na jednolite ciasto. 
 
5. Blachę wyłoż papierem do pieczenia, a następnie przełoż nań ciasto, posyp drobno posiekaną czekoladą. Piecz od 20 do 30 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.
 
6. Po schłodzeniu pokrój na kwadratowe porcje. Smacznego!

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.