Kasze – czego Ci nie mówią?

Raport kasze gryczane dozdrowia

 

Aż 40 proc. sprzedawanych kasz gryczanych zawiera glifosat. Program FoodRentgen i Fundacja Konsumentów opublikowali raport z badania kasz gryczanych, z polskich sklepów na obecność glifosatu – szkodliwego dla zdrowia herbicydu, który może być używany do suszenia zbóż. Jego spożywanie zwiększa ryzyko wielu chorób, m.in. nowotworowych. Celem Raportu jest wyselekcjonowanie produktów najczystszych pod względem zawartości herbicydu o nazwie glifosat. Raport ma za zadanie wyróżnić na rynku tych producentów, którzy, w trosce o zdrowie swoich klientów, stosuj najlepsze praktyki. Z drugiej strony ma w obiektywny sposób, wskazać konsumentom produkty godne polecenia. Nadrzędnym przesłaniem wszystkich, tworzonych przez FoodRentgen, raportów jest dostarczenie konsumentowi rzetelnej oraz niezależnej informacji o żywności.

Co Raport daje konsumentom?
 
Zastanawiasz się co właściwe da Ci taki Raport? Przede wszystkim wiedzę i możliwość dokonywania świadomych wyborów przy półce sklepowej. Możesz kupić produkty lepsze, często za tą samą cenę. Dopasować produkt do swoich potrzeb. Korzystać z produktów, które mają dobry wpływa na Twoje zdrowie, a unikać tych, które Ci szkodzą.
 
Co znajdziesz w raportach?
 
Większość raportów tego typu serwuje Ci jedynie statystyczną papkę, w stylu “w ponad 36,6% przebadanych próbek wykryto pozostałości pestycydów, a w 3,6% pozostałości przekroczyły Najwyższy Dopuszczalny Poziom”. 
 
Z perspektywy konsumenta, tak podana informacja jest bezużyteczna, bo skąd ma on wiedzieć, czy jego produkt znalazł się w tej czystej części, czy w tej drugiej, a może w tej trzeciej?
 
To powoduje narastający strach wśród konsumentów i spadek zaufania do całego rynku spożywczego. Jedynymi wygranymi tej sytuacji są potentaci, którzy bazują na strategii cenowej produktu. Oferując niskiej jakości produkty to oni dyktują warunki na rynku. Tracą natomiast zdezorientowani i w końcu zrezygnowani konsumenci oraz producenci produktów wysokojakościowych. Ci ostatni znikają z rynku albo zaczynają stosować metody swojej konkurencji, czyli w efekcie gorszy produkt wypiera z rynku lepszy”.
 
Zgodnie z naszym nadrzędnym przesłaniem, w naszych Raportach znajdziesz przede wszystkim konkrety!
Publikujemy listę produktów z przejrzystą informacją, podając czy znaleźliśmy pozostałości pestycydów oraz ile było ich w pojedynczych produktach. Wszystkie produkty zostały przebadana laboratoryjnie na obecność pozostałości glifosatu w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Instytutu Ogrodnictwa ze Skierniewic.
Oto lista marek, których produkty załapały się na analizę: Auchan, Carrefour, Cenos, Eko-Wital, Janex, Kupiec, Lidl, Melvit, NaturAvena, Sonko. 
 
Dlaczego kasze?
 
Bo stanowią one produkt pierwszej potrzeby dla wszystkich osób decydujących się na zdrowe odżywianie. Z drugiej strony wiemy o praktyce tzw. desykacji, czyli suszenia ziarna prosa i gryki za pomocą herbicydu glifosat. W efekcie produkty sprzedawane w sklepach mogą notować nawet wielokrotne przekroczenia Najwyższych Dopuszczalnych Poziomów (NDP) pozostałości tego środka.
 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.