Składniki:
- 150g dyni hokkaido upieczonej w piecu – 15minut
- 2 szklanki jarmużu świeżego
- 2 szklanki świeżych pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1 puszka fasoli białej
- 1 czerwona cebula
- 2 białe cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 plasterki imbiru świeżego
- 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej
- Szczypta kurkumy, cynamonu, curry, chilli
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- olej kokosowy
Sposób przygotowania:
Na patelni rozpuść 1/2 łyżki oleju kokosowego, wrzuć cebulę, czosnek, jarmuż oraz przyprawy. Zamieszaj, a następnie dodaj pomidory, fasolę i mleko kokosowe. Do smaku dopraw solą. Gotuj ok. 5 minut. Po czym dodaj upieczoną dynię i ugotowaną komosę ryżową. Całość skrop sokiem z cytryny i zalej bulionem. Zupę serwuj udekorowaną jarmużem i bazylią.
Przepis: Dorota Gierska