Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki (jaglana, ryżowa lub orkiszowa)
Masło klarowane 200 gr
1 żółtko
Szczypta stewi
Łyżeczka cynamonu
Jedna łyżka śmietany
Składniki na masę:
Pół kg fasoli Jaś, namoczonej poprzedniego dnia
2 łyżki z soku cytryny, strata skórka cytryny
Orzechy, migdały, rodzynki do dekoracji.
Sposób wykonania:
Posiekaj mąkę z masłem klarowanym, dodaj 1 żółtko, szczyptę stewi , łyżeczkę cynamonu i łyżkę śmietany. Ciasto dobrze wyrób. Odstaw do lodówki na pół godziny. Wyłóż na spód tortownicy, Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stop. przez ok 15 min. Poczekaj aż ostygnie.
Fasolę ugotuj do miękkości, zmiksuj, dodaj łyżkę soku z cytryny i odrobinę startej skórki , szczyptę stewi, startą laskę wanilii, cynamon. Masę wyłóż na ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami, migdałami, rodzynkami.
Przepis „Od lekarza do kucharza” 2023- dr Danuta Myłek