Wielkanocny mazurek

Wielkanocny mazurek dozdorwia przepis

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki (jaglana, ryżowa lub orkiszowa)
Masło klarowane 200 gr
1 żółtko
Szczypta stewi
Łyżeczka cynamonu
Jedna łyżka śmietany

Składniki na masę:

Pół kg fasoli Jaś, namoczonej poprzedniego dnia
2 łyżki z soku cytryny, strata skórka cytryny
Orzechy, migdały, rodzynki do dekoracji.

Sposób wykonania:

Posiekaj mąkę z masłem klarowanym, dodaj 1 żółtko, szczyptę stewi , łyżeczkę cynamonu i łyżkę śmietany. Ciasto dobrze wyrób. Odstaw do lodówki na pół godziny. Wyłóż na spód tortownicy, Zapiecz w piekarniku nagrzanym do 180 stop. przez ok 15 min. Poczekaj aż ostygnie.
Fasolę ugotuj do miękkości, zmiksuj, dodaj łyżkę soku z cytryny i odrobinę startej skórki , szczyptę stewi, startą laskę wanilii, cynamon. Masę wyłóż na ostudzone ciasto. Udekoruj orzechami, migdałami, rodzynkami.

Przepis „Od lekarza do kucharza” 2023- dr Danuta Myłek

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.