Salsa z mango

salsa sos mango przepis

Salsa z mango może być dobrym dodatkiem do grillowanego mięsa lub ryby, sprawdzi się też jako dip do warzyw lub sałatki, a także dobrze komponuje się jako uzupełnienie wrapów. W wersji oryginalnej podawany jest w formie drobno pokrojonych warzyw i mango. Jednak wszystkie składniki można zmiksować – tworząc jednolity, gładki sos. 

Mango jest źródłem wielu witamin, m.in.: A, C, E, B, a także wielu składników mineralnych miedzi, żelaza, magnesu i potasu. Dzięki zawartość błonnika pokarmowego korzystnie wpływa na perystaltykę jelit, zapewnia uczucie sytości, zapobiega zaparciom, a także obniża poziom cholesterolu we krwi. Dzięki dużej zawartości witaminy C, wzmacnia odporność, łagodzi przeziębienia, a także ułatwia przyswajanie żelaza pochodzącego z produktów roślinnych.

Składniki:

1 dojrzałe mango (obrane, pokroić w drobną w kostkę)
1 średnia czerwona papryka (pokroić w drobną kostkę),
1/2 czerwonej cebuli (pokroić w drobną kostkę)
1 świeża papryczka chili lub mniej (posiekana),
sok z 1 limonki, 1/4 szklanki posiekanej świeżej kolendry,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

W średniej misce delikatnie wymieszać mango, czerwoną paprykę, czerwoną cebulę i papryczkę chili. Dodać sok z limonki i posiekaną kolendrę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, żeby składniki się połączyły. Przed podaniem odstaw sos do lodówki na 30 min.
Salsa z mango sprawdzi się jako dodatek do grillowanego mięsa lub ryby, jako dip do warzyw lub sałatki, a także dobrze komponuje się jako uzupełnienie wrapów.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.