SAŁATKA Z QUINOA Z ORZECHAMI NERKOWCA ORAZ FRYTKI Z MARCHEWKI

mango 2350374 1280
 
Składniki:
 
  • 1 szklanka komosy ryżowej
  • 1/4 cebuli drobno posiekanej
  • 1 szklanka drobno posiekanego jabłka
  • sok z jednej limonki
  • 2 łyżeczki miodu
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 pokrojone mango
  • 1/4 szklanki posiekanych listków mięty
  • 1/2 szklanki posiekanych listków kolendry
  • sól, pieprz 
  • 1 szklanka posiekanych orzechów nerkowca
  • 1 awokado
  • garść szpinaku lub sałaty 
 
Składniki na frytki z marchewki:
 
  • 8 marchewek
  • 3 łyżki oleju z winogron
  • 2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
 
Namocz quiona w wodzie na 2 godz. przed gotowaniem. Następnie odlej wodę i zalej quinoe wrzącą wodą, zagotuj, wyłącz palnik. Pozostaw w cieple, aż sama dojdzie. W ten sposób uzyskasz żywą kaszę, która zachowała wszelkie wartości odżywcze. Do dużej miski włóż posiekaną cebulę oraz jabłko. Oddzielnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę i miód, dodaj do dużej miski. Następnie dodaj pozostałe składniki: guinoe, mango, miętę, kolendrę oraz imbir. Polej sosem i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj plastrami awokado i orzechami nerkowca. Wyłóż na liście sałaty. 
 
Marchewkę pokrój w zapałki o grubości 1 cm, przełóż ją do dużej miski, dodaj olej, kurkumę i odrobinę soli, wymieszaj. Wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stop. Piecz ok 15 min. Serwuj z sałatką quinoa. 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.