Składniki:
- 1 szklanka komosy ryżowej
- 1/4 cebuli drobno posiekanej
- 1 szklanka drobno posiekanego jabłka
- sok z jednej limonki
- 2 łyżeczki miodu
- 1 łyżka oliwy
- 1 pokrojone mango
- 1/4 szklanki posiekanych listków mięty
- 1/2 szklanki posiekanych listków kolendry
- sól, pieprz
- 1 szklanka posiekanych orzechów nerkowca
- 1 awokado
- garść szpinaku lub sałaty
Składniki na frytki z marchewki:
- 8 marchewek
- 3 łyżki oleju z winogron
- 2 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól morska do smaku
Sposób przygotowania:
Namocz quiona w wodzie na 2 godz. przed gotowaniem. Następnie odlej wodę i zalej quinoe wrzącą wodą, zagotuj, wyłącz palnik. Pozostaw w cieple, aż sama dojdzie. W ten sposób uzyskasz żywą kaszę, która zachowała wszelkie wartości odżywcze. Do dużej miski włóż posiekaną cebulę oraz jabłko. Oddzielnie wymieszaj sok z cytryny, oliwę i miód, dodaj do dużej miski. Następnie dodaj pozostałe składniki: guinoe, mango, miętę, kolendrę oraz imbir. Polej sosem i wymieszaj, dopraw do smaku solą i pieprzem. Udekoruj plastrami awokado i orzechami nerkowca. Wyłóż na liście sałaty.
Marchewkę pokrój w zapałki o grubości 1 cm, przełóż ją do dużej miski, dodaj olej, kurkumę i odrobinę soli, wymieszaj. Wyłóż na blachę i włóż do nagrzanego piekarnika o temperaturze 220 stop. Piecz ok 15 min. Serwuj z sałatką quinoa.