Sałatka z gruszki i selera naciowego

Sałatka dieta Sirt dozdrowia
 
 
Składniki:
 
  • Gruszka 
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 łyżki orzechów włoskich
  • 2 garście rukoli
  • 70g sera z niebieską pleśnią
  • Łyżka suszonej żurawiny

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka soku z cytryny 
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki miodu
 
Sposób przygotowania:
 
Gruszkę obierz i pokrój w słupki, seler pokrój w plastry, orzechy upraż na suchej patelni, ser pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki z rukolą. Ułóż na talerzu, polej sosem, posyp orzechami i żurawiną.  
 
Orzechy włoskie to doskonałe źródło witaminy E, znanej jako witamina młodości, są także źródłem 9 różnych antyoksydantów, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (kwasalfa-linolenowy), które działają antyoksydacyjnie, a nawet przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. W orzechach włoskich znajdziemy także kwas foliowy. Z uwagi na to, że głównym składnikiem orzechów włoskich jest tłuszcz, ich wartość kaloryczna to ponad 650 kcal/100 g.

Źródło: „Jedz i chudnij z dietą Sirt” – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Wydawnictwo RM, Warszawa 2020 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.