Składniki:
- Gruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- 2 łyżki orzechów włoskich
- 2 garście rukoli
- 70g sera z niebieską pleśnią
- Łyżka suszonej żurawiny
Sos:
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka soku z cytryny
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki miodu
Sposób przygotowania:
Gruszkę obierz i pokrój w słupki, seler pokrój w plastry, orzechy upraż na suchej patelni, ser pokrój w kostkę. Wymieszaj składniki z rukolą. Ułóż na talerzu, polej sosem, posyp orzechami i żurawiną.
Orzechy włoskie to doskonałe źródło witaminy E, znanej jako witamina młodości, są także źródłem 9 różnych antyoksydantów, działających przeciwzapalnie i przeciwnowotworowo. Zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 (kwasalfa-linolenowy), które działają antyoksydacyjnie, a nawet przeciwbólowo i przeciwbakteryjnie. W orzechach włoskich znajdziemy także kwas foliowy. Z uwagi na to, że głównym składnikiem orzechów włoskich jest tłuszcz, ich wartość kaloryczna to ponad 650 kcal/100 g.
Źródło: „Jedz i chudnij z dietą Sirt” – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Wydawnictwo RM, Warszawa 2020