Składniki:
• Jabłka
• Gruszki
• Kaki
• Inne owoce sezonowe dostępne w domu
Sos tahini:
• Ziarna sezamu
• Miód
• Kwaśne mleko (zsiadłe mleko)
• Kardamon (świeżo utarty)
• Sól kamienna
• Ekstrakt waniliowy
Sposób przygotowania:
Owoce pokroić w kostkę (wielkość według upodobania).
Sos: nasiona sezamu zmielić w blenderze, dodać pozostałe składniki.
Owoce połączyć z sosem.
Walory terapeutyczne:
Owoce sezonowe są doskonałym źródłem fitoflawonoidów, witamin i minerałów rozpuszczalnych w wodzie i w tłuszczach, dzięki tłuszczowi zawartemu w sosie, zwiększamy przyswajalność witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Wartość odżywcza sezamu porównywalna jest do wartości białka kurzego. Nasiona sezamu zawierają witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, nienasycone kwasy tłuszczowe, lecytynę, proteiny, witaminy A, E, witaminy z grupy B, magnez, potas, wapń, żelazo, cynku i fosfor. Wysoka zawartość aminokwasów sprawia, że są łato przyswajalne. Sezam zawiera nisko cholesterolowe tłuszcze z grupy omega 3. Sesamol i sesamolina stanowią naturalny przeciwutleniacz, spowalniający procesy starzenia co wpływa na elastyczność skóry, chroni organizm przed niektórymi chorobami metabolicznymi, wpływa na sprawność umysłową. Sól kamienna, nierafinowana dostarcza mikroelementów oraz otwiera smaki nadając im dodatkowy wymiar. Kwaśne mleko jest znakomitym źródłem przyjaznych mikroorganizmów, które pomagają w trawieniu oraz poprawiają równowagę bakterii w jelicie grubym. Sałatka ta daje dwie z pięciu zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców. Jest również wspaniałym źródłem strukturalnej, bio przyswajalnej żywej wody.