Curry z kalafiora

Kalafior przepis z caurry dozdrowia

Składniki:
 
  •     1 kalafior – duże różyczki
  •     1 cebula – posiekana
  •     2 ząbki czosnku – rozgniecione
  •     kawałek czerwonej papryczki chilli
  •     1 płaska łyżeczka kurkumy
  •     2 łyżki oliwy z oliwek
  •     400 ml mleka kokosowego
  •     250 ml bulionu warzywnego lub wody
  •     2 pomidory, mogą być z kartonika – duża kostka
  •     sok z cytryny
  •     czarny pieprz, sól
 
Sposób przygotowania:
 
Zmiksować blenderem cebulę, czosnek chilli i kurkumę na gładką pastę. Rozgrzać oliwę i podsmażyć krótko pastę, dodać różyczki kalafiora, zalać mlekiem i bulionem warzywnym. Gotować, aż kalafior będzie al dente. 
Dodać pomidory, sok z cytryny, szczyptę kurkumy, ewentualnie szczyptę cukru (gdyby potrawa była za kwaśna), czarny pieprz i sól. Całą potrawę krótko poddusić.

Autor: Kornelia West

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.