Ajvar to wynalazek na miarę ketchupu, ma jednak znacznie więcej zastosowań, możemy go użyć w charakterze pasty do pieczywa, sosu do makaronu, dipu do chipsów, nadzienia do naleśników, wypełnienia tortilli, dodatku do bigosu. Aajvar jest bardzo prosty w przygotowaniu.
Składniki:
- 2 papryki, najlepiej czerwone
- mały bakłażan (albo połowa dużego)
- ząbek czosnku
- łyżka oliwy
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- łyżeczka octu balsamicznego
- pół łyżeczki miodu
- sól, pieprz, papryka w proszku, najlepiej wędzona; w wersji pikantnej papryka ostra.
Sposób przygotowania:
Papryki przekrawamy na ćwiartki (pestki wyrzucamy), a bakłażana na plasterki. Warzywa smarujemy oliwą i pieczemy chwilę w piekarniku. Kiedy brzegi papryk zrobią się czarne, to znaczy, że wystarczy.
Lekko ochłodzone papryki pozbawiamy skórek. Najlepiej to zrobić, przyszpilając je widelcem i ściągając upieczony miąższ łyżką.
Miąższ papryk, bakłażana oraz pozostałe składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki, by całość się przegryzła.
Smacznego!