Ajvar – sos

SOS AJVAR

 

Ajvar to wynalazek na miarę ketchupu, ma jednak znacznie więcej zastosowań, możemy go użyć w charakterze pasty do pieczywa, sosu do makaronu, dipu do chipsów, nadzienia do naleśników, wypełnienia tortilli, dodatku do bigosu. Aajvar jest bardzo prosty w przygotowaniu.
 
Składniki:
 
  •  2 papryki, najlepiej czerwone
  •  mały bakłażan (albo połowa dużego)
  •  ząbek czosnku
  •  łyżka oliwy
  •  łyżeczka przecieru pomidorowego
  •  łyżeczka octu balsamicznego
  •  pół łyżeczki miodu
  •  sól, pieprz, papryka w proszku, najlepiej wędzona; w wersji pikantnej papryka ostra.
 
Sposób przygotowania:
 
Papryki przekrawamy na ćwiartki (pestki wyrzucamy), a bakłażana na plasterki. Warzywa smarujemy oliwą i pieczemy chwilę w piekarniku. Kiedy brzegi papryk zrobią się czarne, to znaczy, że wystarczy.
Lekko ochłodzone papryki pozbawiamy skórek. Najlepiej to zrobić, przyszpilając je widelcem i ściągając upieczony miąższ łyżką.
Miąższ papryk, bakłażana oraz pozostałe składniki blendujemy. Doprawiamy do smaku i wkładamy do lodówki, by całość się przegryzła.
 
Smacznego!

Podziel się na: