Pasta jajeczna z rzeżuchą i twarożkiem

Pasta jajeczna z rzeżuchą i twarożkiem przepis dozdrowia

Choć rzeżucha najczęściej kojarzy się z Wielkanocą i wiosenną dekoracją stołu, coraz częściej wraca do łask jako składnik codziennej diety. Nic dziwnego – ta niepozorna roślinka to prawdziwa bomba witaminowa. A co, jeśli powiemy, że może też świetnie smakować? Poznaj prosty przepis na pastę jajeczną z rzeżuchą i twarożkiem – idealną na zdrowe śniadanie lub lekką kolację.

Składniki (na 2 porcje):

3 jajka ugotowane na twardo
100 g twarogu półtłustego
1 łyżka jogurtu naturalnego (lub śmietany, jeśli wolisz wersję bardziej kremową)
2-3 łyżki świeżo ściętej rzeżuchy
1 łyżeczka musztardy (opcjonalnie, dla lekkiej ostrości)
sól i świeżo mielony pieprz do smaku
szczypiorek lub cebulka dymka (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Jajka obierz i rozgnieć widelcem w miseczce.
Dodaj twaróg, jogurt oraz musztardę i wszystko dokładnie wymieszaj, aż uzyskasz jednolitą pastę.
Dodaj posiekaną rzeżuchę i (opcjonalnie) szczypiorek.
Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Podawaj na świeżym pieczywie pełnoziarnistym, najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw – pomidorków koktajlowych, ogórka lub rzodkiewki.

🥚 Wartość dodana:

Ta pasta to świetne źródło białka, wapnia, witaminy C i zdrowych tłuszczów. Dzięki rzeżusze ma lekko pikantny smak i działa pobudzająco na układ trawienny.
Rzeżucha, choć drobna, ma wielką moc. Zawiera witaminę C, A, K, żelazo, wapń i siarkę – wszystko to, czego potrzebuje nasz organizm na wiosenne przebudzenie. W połączeniu z jajkami i twarogiem tworzy pyszną, sycącą pastę, która nie tylko zaspokaja głód, ale też wspiera odporność i poprawia trawienie.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.