Musy to dobry sposób na to, aby włączyć do diety większe ilości owoców, które są ważnym elementem racjonalnego odżywiania. Do tego można wykorzystać je w sztuce kulinarnej na wiele różnych sposobów.
Składniki:
• słodkie jabłko (np. Golden Delicious, Gala) obieramy – jeżeli skórka jest delikatna, wtedy można ją zostawić. Usuwamy gniazdo nasienne i kroimy na kawałki.
• 2-3 łyżki świeżej lub mrożonej aronii.
Sposób przygotowania
Owoce wrzucamy do rondelka, dodajemy 1/5 szklanki wody i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem przez ok. 10-12 minut. Całość blendujemy na gładki mus. Opcjonalnie można dodać szczyptę cynamonu, erytrytolu oraz soku z cytryny.
Wartość odżywcza musu
120 g, czyli ok. 6 łyżek: kaloryczność: 150 kcal, białko: 2,6 g, węglowodany: 34,4 g, błonnik: 1,0 g, potas: 100 mg.
Aronia to jedno z najlepszych źródeł pokarmowych polifenoli oraz antocyjanów – czyli wysoce prozdrowotnych składników. Zawiera ich więcej niż czarna porzeczka, maliny, borówki czy truskawki.
Jabłka (szczególnie ze skórką) zawierają polifenole, czyli substancje o silnych właściwościach przeciwutleniających, a także kwasy organiczne (np. kwas jabłkowy, cytrynowy, bursztynowy).
Zastosowanie musu:
● dodatek do naleśników i racuchów (np. z twarogiem);
● składnik tartaletek z dodatkiem migdałów;
● podawany w szklance z jogurtem naturalnym i granolą;
● składnik sosu do pieczonej kaczki, schabu lub pasztetu;
● element deski serów pleśniowych z orzechami;
● składnik glazury do pieczonych warzyw (w połączeniu np. z musztardą, chili i oliwą);
● składnik tortu, wmieszany np. do mascarpone.