Czas przygotowania: 10 minut. Porcje: 2
Składniki
2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza
1 świeży ogórek, pokrojony w półplasterki
Garść liści świeżej mięty
50 g sera feta lub wegańskiej alternatywy
1 łyżka pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie, dla chrupkości)
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
Sok z ½ limonki
Szczypta świeżo mielonego pieprzu
Przygotowanie
W dużej misce połącz arbuza, ogórka i liście mięty.
Dodaj pokruszoną fetę. Skrop oliwą i sokiem z limonki.
Posyp pestkami dyni lub słonecznika oraz świeżo mielonym pieprzem.
Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu, najlepiej schłodzoną.
Dlaczego warto?
Nawadnia organizm – arbuz i ogórek składają się w ponad 90% z wody.
Źródło antyoksydantów – arbuz zawiera likopen, który wspiera serce i skórę.
Wzmacnia odporność – mięta działa przeciwzapalnie, a pestki dyni są bogate w cynk.
Lekka i niskokaloryczna – idealna na gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie posiłki.
Sałatkę możesz podać w wydrążonej połówce arbuza – będzie wyglądała efektownie i nie potrzebujesz dodatkowej miski
Postaw kawę redaktorce: https://buycoffee.to/dozdrowia