Letnia sałatka z arbuza, ogórka i mięty

sałatka arbuzowa ogórek mięta lato dozdrowia

Czas przygotowania: 10 minut. Porcje: 2

Składniki

2 szklanki pokrojonego w kostkę arbuza

1 świeży ogórek, pokrojony w półplasterki

Garść liści świeżej mięty

50 g sera feta lub wegańskiej alternatywy

1 łyżka pestek dyni lub słonecznika (opcjonalnie, dla chrupkości)

1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Sok z ½ limonki

Szczypta świeżo mielonego pieprzu

Przygotowanie

W dużej misce połącz arbuza, ogórka i liście mięty.

Dodaj pokruszoną fetę. Skrop oliwą i sokiem z limonki.

Posyp pestkami dyni lub słonecznika oraz świeżo mielonym pieprzem.

Wymieszaj delikatnie i podawaj od razu, najlepiej schłodzoną.

Dlaczego warto?

Nawadnia organizm – arbuz i ogórek składają się w ponad 90% z wody.

Źródło antyoksydantów – arbuz zawiera likopen, który wspiera serce i skórę.

Wzmacnia odporność – mięta działa przeciwzapalnie, a pestki dyni są bogate w cynk.

Lekka i niskokaloryczna – idealna na gorące dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie posiłki.

Sałatkę możesz podać w wydrążonej połówce arbuza – będzie wyglądała efektownie i nie potrzebujesz dodatkowej miski

Postaw kawę redaktorce: https://buycoffee.to/dozdrowia

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.