Batat, znany także jako słodki ziemniak, to warzywo o wysokiej wartości odżywczej. Jest doskonałym źródłem beta-karotenu (prowitaminy A), który wspiera zdrowie skóry, oczu i układu odpornościowego. Zawiera również błonnik, który wspomaga trawienie i daje uczucie sytości. Bataty mają niższy indeks glikemiczny niż tradycyjne ziemniaki, co czyni je lepszym wyborem dla osób dbających o poziom cukru we krwi. Są także bogate w witaminę C, potas i antyoksydanty, które wspomagają organizm w walce ze stresem oksydacyjnym.
Składniki:
batat – 200 g (1 sztuka)
chili – 2 g (⅓ łyżeczki)
mleko kokosowe (12%) – 100 g (⅓ szklanki)
bulion domowy – 250 g (1 szklanka)
kolendra – 5 g (1 łyżeczka)
pieprz – 1 g (1 szczypta)
czarnuszka – 3 g (½ łyżeczki)
soczewica czerwona – 50 g (4 łyżki)
Sposób przygotowania:
Ugotować w bulionie soczewicę i obrany, pokrojony w kostkę batat. Doprawić chili, kolendrą i pieprzem, dodać mleko kokosowe i zmiksować na krem. Posypać czarnuszką.
Smacznego! 🍠