Awokado to owoc, który łatwo można skomponować w różnych potrawach, np. przyrządzić z niego guacamole,czyli sos na bazie awokado. Owoc ten posiada wiele wartości odżywczych. Awokado jest bogatym źródłem wielu witamin, zawiera witaminę A, C, E, K i H, a także witaminy z grupy B, takie jak B1 (tiamina) i B2 (ryboflawina). Ponadto zawiera kwas foliowy i kwas pantotenowy oraz substancje mineralne: wapń, miedź, żelazo, mangan, potas i fosfor. Awokado dzięki zawartości kwasu oleinowego obniża poziom cholesterolu, a zawarty w nim potas reguluje ciśnienie krwi.
Składniki na Guacamole :
2 dojrzałe awokado,
sok z 1 limonki,
1 mała czerwona cebula (drobno posiekać),
1 dojrzały pomidor (bez nasion, pokroić w kostkę),
1 ząbek czosnku (przeciśnięty),
2 łyżki posiekanego świeżego szczypiorku,
1 łyżka posiekanego świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego,
sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Awokado przekrój na pół, usuń pestkę, miąższ wyjmij do miski. Rozgnieć widelcem. Dodaj sok z limonki i dokładnie wymieszaj. Dodaj drobno posiekaną czerwoną cebulę, przeciśnięty czosnek, pokrojony pomidor, posiekany szczypiorek i oregano. Wszystko wymieszaj. Dopraw solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Smacznego!