Aromatyczny chai – korzenna mieszanka
- 1 ł cynamonu
- 1 ł kardamonu
- 1/2 ł gałki muszkatołowej
- 1/2 ł imbiru
- 1/2 ł anyżku
- 1/4 ł goździków
- opcjonalnie 1 liść laurowy
Przyprawy mielimy w młynku. Możemy przygotować z nich chai, na bazie czarnej herbaty lub herbaty rooibos, lub możemy użyć samej tylko mieszanki. Gotujemy wodę, dodajemy herbatę, zaparzamy. Po chwili dodajemy ok 1/4 ł mieszanki. Taki napój świetnie smakuje z odrobiną mleka i miodu.
Herbata czekoladowa
- 2 ł kakao
- 2 ł karobu
- 1/2 ł mielonego cynamonu
- 1/2 ł mielonego kardamonu
- 1/6 ł mielonego anyżu
- 1/6 ł mielonych goździków
- 1/6 ł mielonej gałki muszkatołowej
- 1 ł lukrecji
Mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy wodę i dodajemy 1 ł mieszanki na szklankę. Czekoladowy smak podkreśli odrobina miodu lub słodu i mleko, np. owsiane.
Maria Nowak-Szabat -Agni Ajurweda