Herbata czekoladowa i Aromatyczny chai

Herbata czekoladowa i Aromatyczny chai.jpg
 
 
Aromatyczny chai – korzenna mieszanka
 
  • 1 ł cynamonu
  • 1 ł kardamonu
  • 1/2 ł gałki muszkatołowej
  • 1/2 ł imbiru
  • 1/2 ł anyżku
  • 1/4 ł goździków
  • opcjonalnie 1 liść laurowy
Przyprawy mielimy w młynku. Możemy przygotować z nich chai, na bazie czarnej herbaty lub herbaty rooibos, lub możemy użyć samej tylko mieszanki. Gotujemy wodę, dodajemy herbatę, zaparzamy. Po chwili dodajemy ok 1/4 ł mieszanki. Taki napój świetnie smakuje z odrobiną mleka i miodu.
 
Herbata czekoladowa
 
  • 2 ł kakao
  • 2 ł karobu
  • 1/2 ł mielonego cynamonu
  • 1/2 ł mielonego kardamonu
  • 1/6 ł mielonego anyżu
  • 1/6 ł mielonych goździków
  • 1/6 ł mielonej gałki muszkatołowej
  • 1 ł lukrecji
Mieszamy wszystkie składniki. Gotujemy wodę i dodajemy 1 ł mieszanki na szklankę. Czekoladowy smak podkreśli odrobina miodu lub słodu i mleko, np. owsiane. 

Maria Nowak-Szabat -Agni Ajurweda

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.