Carpaccio gruszkowe

Carpacio z gruszki dozdrowia

Gruszki to pyszny, pożywny i wszechstronny owoc, który warto włączyć do codziennej diety. Są bogate w witaminy, minerały i błonnik, a ich spożywanie może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, od wsparcia układu trawiennego, przez regulację poziomu cukru we krwi, po wspomaganie zdrowia serca. Regularne jedzenie gruszek to prosty sposób na poprawę ogólnego stanu zdrowia i samopoczucia.

Składniki na 1 porcję:

  • 1 gruszka
  • 1 łodyżka bazylii
  • 25 g sera pleśniowego (np. rokfor)
  • 1⁄2 limonki
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • oliwa z oliwek, sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Umytą gruszkę przekroić na pół, usunąć pestkę, a nieobrany owoc pokroić w cienkie plasterki. Wymieszać 1 łyżkę oliwy z oliwek z syropem klonowym i sokiem z limonki, a następnie doprawić solą i pieprzem. Ułożyć plastry gruszki na płaskim talerzu i posypać pokruszonym serem. Na wierzchu ułożyć oberwane listki bazylii i polać wszystko dressingiem. Smacznego!

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.