Święta to wyjątkowy czas, kiedy mamy okazję zasiąść do stołu z bliskimi. W tych dniach chcemy wyglądać atrakcyjnie i czuć się dobrze. Co zatem zrobić by się nie przejadać i nie traktować świątecznych potraw jako zagrożenia dla swojego zdrowia i sylwetki. Sprawdź jak rozsądnie się odżywiać, by spróbować świątecznych potraw i przy tym czuć się lekko na żołądku.
Nakładaj małe porcje. Możesz spróbować wszystkiego ale niech to będą porcje degustacyjne. Tym sposobem, unikniesz nieprzyjemnego uczucia przejedzenia i problemów gastrycznych.
Sięgaj po potrawy, które lubisz najbardziej. Bądź asertywny i odmawiaj tego na co nie masz ochoty, nawet wtedy gdy rodzina będzie cię usilnie namawiać na ich skosztowanie.
Staraj się zachować odstępy między posiłkami. Na ten czas odejdź od stołu, pomóż w kuchni, porozmawiaj z rodziną, ale najlepiej wyjdź na spacer. Skorzystaj z pięknej pogody, która zazwyczaj dopisuje na Wielkanoc.
Pij wodę, herbaty ziołowe, napary z kwiatów. Doskonale poprawią pracę przewodu pokarmowego i nie są źródłem dodatkowych kalorii. A gdy dopadnie cię niestrawność, zaparz herbatkę z mięty lub z ostropestu plamistego.
Jedz warzywa w święta. Zadbaj, by na stole znalazły się sałatki, surówki, buraczki, kiszone ogórki czy kapusta. Jemy oczami a warzywa będą piękną ozdobą naszego stołu.
Zrezygnuj z kupnych słodyczy na rzecz własnych domowych wypieków. Czekoladowe zające lub jajka nie są warte grzechu. Lepiej jest zjeść kawałek sernika własnego wyrobu. Dobrą przekąską będą też pieczone jabłka, owoce w formie suszonej czy liofilizowanej.
Bądź życzliwy i pozytywnie nastawiony. Niech ten świąteczny czas będzie pełen radości, uśmiechu i życzliwości, który naładuje nas pozytywną energią na wiosnę.