• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Na wiosnę oczyść wątrobę!

 
OCZYSZCZANIE ORGANIZMU
 
Wiosna to jedyna pora w roku, która sprzyja zmianom i odnowie wszystkiego. Kiedy po długich zimowych miesiącach przyroda budzi się do życia i my powinniśmy zadbać o zdrowie, oczyścić organizm, zregenerować się i nabrać sił. Jak przygotować organizm na wiosnę  rozmawiamy z lek. med. dr Rasą Salachną.
 
Dorota Tuńska: Oczyszczanie organizmu stało się bardzo modne, czy rzeczywiście wszyscy powinniśmy się oczyszczać, czy taki detoks zaleca się jedynie osobom z problemami zdrowotnymi?
 
Dr Rasa Salachna: Bardzo dobrze, że coraz więcej osób rozumie konieczność regularnego oczyszczania organizmu. Jest to podstawowy warunek utrzymywania dobrego stanu zdrowia przez długie lata. Oczyszczanie z toksyn szczególnie jest niezbędne dla ludzi mających problemy zdrowotne i przyjmujących leki. Już setki, a nawet tysiące lat temu w wielu regionach świata dbano o higienę wewnętrzną. Oczyszczanie jelita, wątroby, całego organizmu z toksyn i złogów było fundamentem ziołolecznictwa i medycyny naturalnej nie tylko na Dalekim Wschodzie. Już wtedy ludzie rozumieli, że w naszym organizmie ciągle odkładają się złogi z pożywienia oraz procesów metabolicznych. Nasze prababcie również zbierały i stosowały różne zioła, chociaż żywność kiedyś była naprawdę ekologiczna, lokalna, czyli szybko trafiała z pola na stół, i nie zawierała chemii.
 W obecnych czasach mamy o wiele trudniejszą sytuację. Ogromna ilość toksyn -  pestycydy, konserwanty, metale ciężkie, antybiotyki i wiele innych chemicznych substancji z przetworzonej żywności, wody, powietrza i kosmetyków ciągle przenika do naszego organizmu przez jelita, płuca i skórę. Organizm ma niesamowite zdolności oczyszczania się, ale nie jest przystosowany do takiej ilości toksyn. Niestety, większość dorosłych, a nawet dzieci ma zaburzoną mikrobiotę jelitową (dawniej nazywaną mikroflorą jelitową), drożdżycę jelitową lub ogólnoustrojową. W takiej sytuacji jelito nie jest oczyszczane przez dobroczynne bakterie. Candida albicans i inne drożdżaki produkują dużą ilość mykotoksyn niszczących błony śluzowe, komórki układu odpornościowego, uszkadzających DNA, RNA, neurony, komórki i działających rakotwórczo. Również w procesie trawienia żywności, białek w jelicie powstaje amoniak i inne toksyczne substancje. Wszystkie te toksyny trafiają do wątroby, która jest łącznikiem pomiędzy układem pokarmowym i układem krążenia.
 
D.T:  Zdrowa wątroba jest niezwykle ważna dla funkcjonowania organizmu, to podstawa zdrowia. Jak o nią dbać?  
 
Dr Rasa Salachna: Wątroba musi wyeliminować substancje toksyczne oraz wiele bakterii zanim krew wpłynie do ogólnego krwiobiegu. Wątroba neutralizuje toksyny, przekształcając je w substancje rozpuszczalne w wodzie, które mogą następnie zostać wydalone z moczem lub z żółcią w stolcu. Co minuta  wątroba filtruje i oczyszcza dwa litry krwi. Poza funkcją detoksykacyjną odgrywa ona wiele innych ról. Jest to główne "laboratorium" naszego organizmu, gdzie odbywa się rozkład białek z pożywienia i synteza około 85% białek osocza krwi, czynników krzepnięcia i wielu innych. Wątroba produkuje glukozę z innych węglowodanów oraz przekształca jej nadmiar w glikogen i tłuszcze. Wytwarza ona również cholesterol i trójglicerydy, produkuje enzymy trawienne i żółć (około 1 litra dziennie). Wątroba magazynuje żelazo, witaminy A, D, K, C i niektóre z grupy B oraz krew. Kiedy zaistnieje taka potrzeba - to uwalniania je do krwiobiegu. W ten sposób wątroba odżywia mięśnie, mózg oraz reguluje poziom cukru i cholesterolu we krwi. Dlatego tylko zdrowa i sprawna wątroba może być gwarancją zdrowia.
 
Badania pokazują jednak że wiele osób dorosłych, a nawet nastolatków ma otłuszczoną wątrobę. Jest to spowodowane złą dietą, dużą ilością toksyn, spożywaniem alkoholu i innych używek, stosowaniem coraz większej ilości leków, antybiotyków. Często wiąże się to z insulinoopornością, zespołem metabolicznym (otyłość, cukrzyca, nadciśnienie, miażdżyca). Chora i zdegenerowana wątroba nie jest w stanie radzić sobie z taką ilością toksyn i wypełniać wszystkich swoich zadań.  Według badań, resztki toksyn i leków w wątrobie mogą pozostawać nawet do 25 lat, a jeżeli nie są eliminowane, trafiają do niektórych tkanek, na przykład do szpiku kostnego i zostają tam na zawsze. Jest to jedna z głównych przyczyn białaczki i innych nowotworów. Dlatego regularne oczyszczanie organizmu jest konieczne. 
 
D.T: Jak należy oczyszczać wątrobę?
 
Dr Rasa Salachna: Najlepiej oczyszczać ją wiosną. W tym czasie należy wykluczyć lub znacznie ograniczyć czynniki szkodliwe dla wątroby: alkohol, leki (szczególnie antybiotyki, niesterydowe leki przeciwzapalne), produkty wysokoprzetworzone, wędzone, smażone, konserwowane, żywność typu fast food, tłuszcze nasycone i trans (margaryna, tłuszcze utwardzone), kawę, czarną herbatę, czerwone mięso, nabiał, cukier, słodycze. Unikać powinniśmy nowalijek, sypanych sztucznymi nawozami i pestycydami.
 
Dieta powinna być lekkostrawna, ale musimy dostarczyć wątrobie wszystkie składniki odżywcze potrzebne do jej regeneracji. Zalecane jest spożywanie 4-5 niedużych posiłków dziennie. Posiłki przyrządzamy krótko gotując w wodzie lub na parze, w szybkowarze, dusząc bez obsmażania, piekąc bez tłuszczu. Szczególnie wskazane są zupy warzywne. Dietę trzeba uzupełnić dużą ilością warzyw i owoców, świeżych soków, olejów tłoczonych na zimno. Bardzo korzystne są kiełki, produkty krótko fermentowane – kilkudniowe kiszonki, zakwasy. Przyprawy rozgrzewające trzeba zamienić na kurkumę, gałkę muszkatołową, koper włoski, kminek, świeżą natkę i zioła. Kwaśny smak stymuluje wydzielanie żółci, ale duże ilości kwaśnych produktów zbyt obciążają i wyczerpują wątrobę. Zaleca się pić sok z połowy cytryny z ciepłą wodą lub odrobiną oliwy z oliwek w godzinach porannych. Świetnie do oczyszczania i regeneracji wątroby służą zioła: ostropest plamisty, mniszek lekarski, karczoch zwyczajny. Wątroba jest narządem, który ma największe zdolności regeneracyjne. W ciągu roku następuje wymiana wszystkich komórek wątroby. Jeżeli będziemy stosowali dietę przyjazną wątrobie, będziemy unikać wymienionych wcześniej szkodliwych czynników i wspomożemy regenerację ziołami lub odpowiednimi suplementami – po roku możemy mieć „nową” wątrobę. Regenerację bardzo przyśpieszają fosfolipidy, lecytyna, tauryna. Oprócz wprowadzenia odpowiedniej diety, ważne jest picie dużej ilości wody, zwiększanie ilości błonnika, aktywność fizyczna.
 
D.T: Bardzo niekorzystne jest także zakwaszenie organizmu, które sprzyja rozwojowi wielu chorób, jak możemy rozpoznać, że jesteśmy zakwaszeni?
 
Dr Rasa Salachna: Zakwaszenie organizmu to zaburzenie równowagi kwasowo-zasadowej w komórkach, płynach międzykomórkowych i krwi. Równowaga kwasowo-zasadowa, to stan, w którym zostaje zachowany odpowiedni stosunek kationów i anionów warunkujący odpowiednie pH oraz optymalny przebieg procesów życiowych organizmu. Prawidłowe pH krwi mieści się w granicach 7,35–7,45. Rzadko zdarza się, że jest ono wyższe, co oznacza, że nasz organizm jest zbyt zasadowy. Gdy współczynnik pH jest zbyt niski mamy zakwaszenie organizmu. Krótkotrwałe zakwaszenie organizm jest w stanie skorygować poprzez zwiększone wydalanie dwutlenku węgla w płucach, wydzielanie kwaśnych i reabsorpcję zasadowych związków w nerkach oraz zwiększoną syntezę mocznika w wątrobie i wydalanie z moczem. Zakwaszenie organizmu powstaje przy nieodpowiednim odżywianiu - spożywaniu dużej ilości produktów wysoko przetworzonych, żywności fast food,  białka (mięsa, szczególnie czerwonego, nabiału), cukru i prostych węglowodanów, kawy, napojów gazowanych, alkoholu. Również długotrwały wysiłek fizyczny, aktywne uprawianie sportu zakwasza organizm. Pierwszymi objawami zakwaszenia jest brak energii, przewlekłe zmęczenie, bóle, skurcze i osłabienie mięśni, sztywnienie karku, bóle kości i stawów, zgaga, problemy z trawieniem i wypróżnianiem, depresja i zaburzenia neurologiczne oraz hormonalne. Długotrwałe zakwaszenie prowadzi do kamicy nerkowej i żółciowej, osłabienia funkcji nerek i wątroby, osteoporozy, zaniku masy mięśniowej, osłabienia odporności, stanów zapalnych, zakrzepicy, miażdżycy i zwapnienia naczyń, co jest przyczyną zawałów i udarów. Badania pokazują że zakwaszenie zwiększa powstawanie i rozmnażanie komórek rakowych, a zasadowe środowisko hamuje rozmnażanie lub nawet niszczy komórki rakowe.    
 
D.T: Co oczyszczamy w pierwszej kolejności i kiedy najlepiej? 
 
Dr Rasa Salachna: Oczyszczanie organizmu jest potrzebne cały czas, ponieważ ciągle się zatruwamy i zakwaszamy. Najbardziej jest to jednak potrzebne pod koniec jesieni, przygotowując się na zimę oraz po zimie – na początku wiosny.
Według Medycyny Chińskiej, w drugiej połowie jesieni i na początku zimy najbardziej obciążone jest i wymaga wsparcia jelito grube, a wiosną – wątroba. W dzisiejszych czasach wiemy, że od stanu jelita i mikrobioty zależy przyswajalność substancji odżywczych, odporność oraz stan psychiczny. Bakterie jelitowe powinny produkować przeciwciała, wiele witamin, serotoninę, GABA i inne neuromediatory. W przewodzie pokarmowym znajduje się nawet 80% komórek układu odpornościowego, który naukowcy nazwali GALT (gut-associated lymphoid tissue). Z tego wynika, że musimy zadbać o jelito i odbudować mikrobiotę, żebyśmy mogli przeżyć zimę bez infekcji i w dobrym stanie psychicznym.  
 
Natomiast po zimie i okresach świątecznych, karnawałowych organizm jest o wiele bardziej zatruty i zakwaszony niż w innym czasie. Wątroba jest szczególnie obciążona i wymaga wsparcia. Jeżeli tego nie zrobimy – będziemy mieli problemy trawienne, złogi w woreczku żółciowym, alergie, zmiany skórne, problemy z oczami: suchość, łzawienie, zaburzenie widzenia. Wątroba magazynuje i uwalnia krew, więc z zaburzeniem jej funkcji związane są migreny, skaczące ciśnienie, zimne dłonie i stopy. Według Medycyny Chińskiej, wątroba kontroluje również ścięgna i wiązadła, więc przy zaburzeniu funkcji wątroby mogą występować skurcze, brak elastyczności, osłabienie, drętwienie i mrowienie kończyn, problemy z kręgosłupem i stawami.
W pierwszej kolejności musimy oczyszczać jelito, ponieważ jest ono źródłem toksyn, które przenikają do wątroby. To, czego wątroba nie zneutralizuje – wędruje do całego organizmu. 
 
Są różne metody oczyszczania jelita. Bardzo ważne jest picie wystarczającej ilości wody niegazowanej – nie mniej 2 litrów dziennie. Bez wody masy kałowe są suche, twarde i ciężko wydalane z jelita. Dzień dobrze jest zaczynać od szklanki ciepłej wody z dodatkiem soku z cytryny. Do skutecznego usuwania złogów z jelita niezbędny jest błonnik nierozpuszczalny i rozpuszczalny. Błonnik nierozpuszczalny - to celuloza i hemiceluloza znajdująca się w skórkach i nasionach roślin, otrębach, produktach pełnoziarnistych. Działa on jak „miotła”, usuwając złogi, wiążąc tłuszcz, cholesterol i kwasy żółciowe, z których powstają kamienie kałowe. Błonnik rozpuszczalny znajduje się w miąższu owoców i warzyw. To węglowodany o dobrze udokumentowanym działaniu prebiotycznym. Prebiotyki są odżywką dla mikroflory jelitowej. Skutecznie wspomagają jej rozmnażanie, dzięki czemu hamują rozwój bakterii patogennych, wzmacniają odporność, poprawiają trawienie, zwiększają produkcję neuromediatorów w jelicie. Są to pektyny, inulina, fruktooligosacharydy. Te ostatnie według badań są najskuteczniejsze - rozpuszczają złogi, oczyszczają jelita, regenerują kosmki jelitowe, poprawiają przyswajanie substancji odżywczych, zmniejszają wchłanianie cholesterolu. Jednak żeby fruktooligosacharydy wywarły prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, muszą być dostarczone w odpowiedniej dawce. Związki te występują w bardzo małych ilościach w niektórych produktach roślinnych i trudno ją uzyskać z pożywieniem, dlatego wskazane jest stosowanie fruktooligosacharydów w formie suplementów. Żeby oczyszczanie jelita było skuteczne powinno trwać co najmniej 4 tygodnie. Natomiast odbudowa mikrobioty to dłuższy proces i zależy od stopnia dysbiozy. Na regularność wypróżnień bardzo korzystnie wpływa ruch. Nawet krótkie ćwiczenia w domu, spacery czy jazda na rowerze przyczyniają się do pobudzenia perystaltyki jelit.
     
 D.T: Jak wspomagać oczyszczanie organizmu i co zrobić, żeby detoksykacja była efektywna?
 
 Dr Rasa Salachna: Polecam zastosować suplementację. Nie jest łatwo odnaleźć wysokiej jakości, skuteczne i odpowiednie dla siebie produkty pośród tak wielu ofert. Ja również przez kilka lat szukałam dobrych i skutecznie działających preparatów. W 2002 roku uczestniczyłam w międzynarodowej konferencji w Berlinie, gdzie dowiedziałam się o korporacji Tiens, która wtedy dostała nagrodę za najlepsze ekologiczne produkty od ONZ. Od tego czasu stosuje suplementy firmy Tiens, ponieważ są one wyprodukowane w oparciu o sięgające 5 000 lat doświadczenie Medycyny Chińskiej, w połączeniu z wiedzą nowoczesnej nauki. 
 
Oczyszczanie jelit, wątroby i całego organizmu – to fundament Medycyny Chińskiej. 
Najskuteczniejszym produktem do oczyszczania jelita ze złogów i odbudowy mikrobioty jest Syrop FOS. To skoncentrowane fruktooligosacharydy, wyekstrahowane z dużej ilości warzyw i owoców. Bardzo szybko poprawiają stan i funkcjonowanie jelita. Usuwają złogi, regulują perystaltykę, zmieniają skład mikroflory jelitowej – stymulują wzrost dobrych bakterii, zmniejszają ilość bakterii patogennych, odżywiają komórki śluzówki jelita, regenerują kosmki, zmniejszają przepuszczalność jelita dla toksyn i bakterii. Badania pokazują, że stosowanie FOS w ciągu czterech tygodni powoduje pięciokrotny wzrost przyjaznych bakterii. A więc żeby detoksykacja była skuteczna, bardzo ważna jest systematyczność. Powinniśmy codziennie stosować dobrej jakości prebiotyki przez co najmniej miesiąc. Picie wystarczającej ilości wody i aktywność fizyczna jeszcze zwiększy efektywność oczyszczania. 
 
Do oczyszczania i regeneracji wątroby polecam Chitosan firmy Tiens. Już po 1-2 miesiącach regularnego stosowania Chitosanu osiągamy poprawę prób wątrobowych. Preparat ten skutecznie odkwasza organizm, co korzystnie działa na wątrobę, nerki, wzmacnia odporność, przeciwdziała nowotworom. Chitosan wiąże i usuwa metale ciężkie z organizmu, różne toksyny i kwasy, mocno odkwasza, pod warunkiem że jest rozpuszczalny. Najlepszej jakości chitosan jest produkowany z pancerzy krabów. Pancerze są twarde, ponieważ są w nich nierozpuszczalne grupy actylowe, które utwardzają, cementuję chitynę. Chitosan przyspiesza procesy gojenia, regeneruje śluzówki, chrząstki, wątrobę, trzustkę. 
  

Rasa Salachna
Dr Rasa Salachna Lek. med. Rasa Salachna, ginekolog-położnik. Od około 20 lat specjalizuje się we wspomaganiu leczenia naturalnymi metodami. Stosuje zasady medycyny holistycznej, skutecznie łącząc wiedzę medycyny akademickiej i medycyny niekonwencjonalnej. Skończyła liczne kursy w kilku krajach, m. in. w Chinach, brała udział w konferencjach międzynarodowych. Prowadzi wykłady i szkolenia w zakresie promocji zdrowia, profilaktyki chorób, oczyszczania organizmu, wzmacnia odporności, suplementacji.