Składniki na 4 porcje:
- 1 litr ciepłej wody
- ½ pomarańczy
- ½ cytryny
- Korzeń imbiru ok 2 cm
- Korzeń kurkumy jeden lub ½ łyżeczki kurkumy w proszku
- Szczypta karadamonu
- 2 łyżeczki miodu
- Szczypta pieprzu Cayenne
Sposób przygotowania:
Z pomarańczy i cytryny wyciśnij sok
Obierz i drobno pokrój imbir.
Do dzbanka nalej ciepłej wody, dodaj kurkumę, kardamon, imbir, miód, sok i pieprz, wymieszaj.
Możesz udekorować napój listkami bazylii lub mięty.
Imbir używany jest do leczenia stanów zapalnych i reumatyzmu, działa antyzakrzepowo i przeciwzapalnie. Wykazuje także działanie antydepresyjne, przeciwbiegunkowe i silnie antyoksydacyjne.
Kurkuma nazywana hinduskim złotem, dzięki zawartości w niej kurkuminy ma właściwości przeciwzapalne,regeneracyjne i przeciwnowotworowe. Bogata jest w wapń, żelazo, potas i sód oraz witaminy z grupy B.
Źródło: Jedz i chudnij z dietą SIRT – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik- Pogorzelska