Soki z warzyw i owoców to nie tylko pyszny dodatek w codziennej diecie, ale także ogromna korzyść dla naszego zdrowia. Dostarczają witamin i składników odżywczych oraz przyczyniają się do uzupełniania płynów w organizmie. Obchodzony 30 maja Światowy Dzień Soku, to doskonała okazja do tego, aby wdrożyć je do codziennej diety.
Soki owocowe i warzywne to naturalne źródło witamin, zwłaszcza A, C, D i E oraz minerałów- wapnia, magnezu, miedzi, żelaza i cynku. Zawierają także polifenole, aminokwasy, antyutleniacze, enzymy, chlorofil i fitosubstancje. Dodają energii, utrzymują dobrą kondycję organizmu, pomagają chronić przed infekcjami i działają oczyszczająco.
Regularne picie warzywnych i owocowych soków ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie ale każdy sok ma inne właściwości wynikające z zawartości poszczególnych substancji w owocach i warzywach, z których je przyrządzamy. Picie świeżo wyciskanych soków dostarcza nam maksymalną ilość pożądanych substancji odżywczych, które nasz organizm może przyswoić, dlatego warto, aby znalazły się w twojej diecie.
Soki koloru zielonego
Zielone jabłka, agrest, szpinak, czy jarmuż to smaki soków, które doskonale się łączą. Główną zaletą takich soków jest wspomaganie wchłaniania żelaza przez organizm, wzmacniają także układ odpornościowy i trawienny. Zielone warzywa i owoce są niskokaloryczne i zawierają dużo wody. Ogórki wpływają na spowolnienie procesów starzenia, ponieważ zawierają przeciwutleniacze takie, jak flawonoidy i garbniki.[1] Z kolei brokuły, które posiadają wiele zalet, zawierają w sobie duże pokłady witaminy A i E oraz retinoidów, które wspomagają wzrok, dlatego do diety powinny je włączyć zwłaszcza osoby starsze.[2]
Soki koloru czerwonego
Zestaw o zdecydowanej ognistej barwie, soki pomidorowe i z buraka czerwonego na czele oraz soki wieloowocowe, w skład których wchodzą: maliny, czerwone porzeczki, wiśnie, truskawki – to kombinacja o wyjątkowej mocy. Bardzo korzystnie wpływają na układ krwionośny i odpornościowy, a także polepszają ogólną funkcjonalność organizmu. Prym wiedzie tu np. kiszony sok z czerwonych buraków, który wpływa na zróżnicowanie flory bakteryjnej, co wzmacnia cały układ pokarmowy.[3] Innym czerwonym warzywem, które warto spożywać w płynnej postaci są pomidory. Zawierają nie tylko wysokie stężenie potasu, ale także karotenoidy i ksantofile o właściwościach antyoksydacyjnych, które odgrywają ważną rolę w zapobieganiu stanów zapalnych w organizmie, przyczyniających się do powstawania nowotworów.[[4];[5]]Sok pomidorowy zawiera więcej likopenu niż surowe pomidory.
Soki koloru pomarańczowego
Marchewka, dynia, morela, brzoskwinia lub pomarańcza- to sokowa kombinacja. która również przynosi wiele korzyści dla zdrowia i urody. Ze względu na obecność beta-karotenu, którego najwięcej znajdziemy w marchwi soki z nich wyprodukowane wspomagają ochronę przed promieniowaniem UV. Pomarańczowe warzywa i owoce mają zbawienny wpływ na poprawę kondycji włosów, cery i paznokci a także dodadzą ci energi. Prym wiedzie pod tym względem marchew, w której składzie znajduje się bogactwo wielu witamin: A, C, E i K a także tych z grupy B: B1, B2, B3, B6.[6]
Dużo beta karotenu i żelaza zawiera takze mango.Jeśli odczuwasz silne zmęczenie możesz użyć suszonych moreli, ponieważ zawierją więcej fruktozy, beta karotenu i żelaza niż świeże co czyni je znakomitym źródłem siły.
Bez względu na kolor soku, dobrym pomysłem jest wypijanie szklanki soku dziennie. Stanowi ona nie tylko jedną z 5 zalecanych dziennych porcji warzyw i owoców, ale w zdrowy i niskokaloryczny sposób pozwala zniwelować uczucie głodu i chęć podjadania. Warto sięgnąć po przecierowe lub mętne soki, które zawierają błonnik. Pomagają one regulować pracę układu pokarmowego i są szczególnie zalecane, podczas diety redukcyjnej. Wybierz więc swoje ulubione soki i uczyń z ich picia codzienny rytuał.
[1] T. Tanin-Spitz, M. Bergman, S. Grossman. (2007). Cucurbitacin glucosides: Antioxidant and free radical scavenging activities. Biochemical and Biophysical Research Communications, 364(1), pp. 181-186
[2] Rasmussen H, Johnson. Nutrients for the aging eye. Clin Interv Aging. 2013;8:741-748
[3] Coggan, A. R., Baranauskas, M. N., Hinrichs, R. J., Liu, Z., & Carter, S. J. (2021). Effect of dietary nitrate on human muscle power: A systematic review and individual participant data meta-analysis. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 18(1), 1-12.
[4] Muszyńska, B., Guła, A., & Sułkowska-Ziaja, K. (2013). Właściwości lecznicze i dietetyczne najważniejszych jadalnych przedstawicieli rodziny Solanaceae. Farm Pol, 69(11), 645-661.
[5] Skiepko, N., Chwastowska-Siwiecka, I., & Kondratowicz, J. (2015). Właściwości likopenu i jego wykorzystanie do produkcji żywności funkcjonalnej. Żywność Nauka Technologia Jakość, 22(6).
[6] www.fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1103193/nutrients