Składniki:
- 1 szklanka ususzonych owoców bzu czarnego
- ½ szklanki rozkruszonych kwiatostanów lipy
Sposób przygotowania:
Składniki starannie wymieszać i wsypać do suchego szczelnego pojemnika. By sporządzić herbatkę należy 1 łyżeczkę uzyskanej mieszanki ziołowej zalać 1 szklanką wrzątku, parzyć pod przykryciem 15-20 min. Po odcedzeniu pić dobrze ciepły napar np. osłodzony 1 łyżeczką miodu lipowego, dwa, trzy razy w ciągu dnia.
Działanie:
Herbatka łagodzi i usuwa bóle reumatyczne, mięśniowe, nerwobóle. Można ją popijać w przeziębieniu i grypie, gdyż działa rozgrzewająco i przeciwzapalnie. Jest doskonała na początku infekcji gdy „łamie w kościach”. Polecana także przy katarze i bólach głowy.
Źródło: Z tradycji o. Klimuszki