Twój styl życia, w tym głównie dieta i aktywność fizyczna, wpływają na zachowanie zdrowia i długowieczności. Pozostałe czynniki to zanieczyszczenia środowiskowe, predyspozycje genetyczne i opieka zdrowotna. Jaką prewencję zastosować, aby utrzymać dobre zdrowie i kondycję, świetny wygląd oraz sprawność umysłową do późnej starości? – opowie dr n. med. Beata Dethloff.
Starzenie jest wynikiem uszkodzeń nici DNA przez reaktywne formy tlenu i wolne rodniki, przez które następuje m.in. obniżenie funkcjonalności mitochodriów i produkcji energii komórkowej. Przewlekłe stany zapalne spowodowane m. in. chorobami, nieprawidłową dietą, niską lub nadmierną aktywnością fizyczną, stresem, brakiem snu, czy zanieczyszczeniem środowiska są również powodem szybszego starzenia, ponieważ powodują wzrost poziomu wolnych rodników w organizmie – twierdzi dr Dethloff.
Chcąc temu przeciwdziałać należy znaleźć dla siebie, jak najlepszy sposób odżywiania, uzupełniać niedobory kwasów tłuszczowych, witamin i minerałów, stosować antyoksydanty, wysypiać się, unikać stresu, uprawiać umiarkowaną aktywność fizyczną (zbyt intensywne treningi powodują stany zapalne i wydzielanie wolnych rodników), pić minimum 2l wody dziennie, dbać o jelita, ponieważ zaburzenia flory jelitowej mogą przyczyniać się do rozwoju m.in. chorób autoimmunologicznych.
Ważne, aby wykluczyć z diety szkodliwe produkty i chemiczne dodatki do żywności, które uszkadzają florę jelitową i przyspieszają starzenie m.in.: cukry proste, słodziki, syrop glukozowo-fruktozowy, glutaminian sodu, rafinowane tłuszcze, alkohol, fast foody. Warto ograniczyć również mięso (w szczególności tłuste i smażone oraz wędliny), przetwory mleczne (pożywka dla grzybów i bakterii), sól (podwyższa ciśnienie), kawę i gluten. W przypadku występowania nietolerancji i nadwrażliwości pokarmowych należy absolutnie wyłączyć z diety nietolerowane produkty. Powyższe pokarmy wzmagają wytwarzanie AGEs( końcowe produkty glikacji), które nasilają starzenie, sprzyjają rozwojowi chorób cywilizacyjnych m.in.: insulinooporności, zaburzeniom gospodarki lipidowej, cukrzycy, otyłości, nadciśnienia tętniczego oraz stłuszczenia wątroby.
Szczególnie niezdrowe dla organizmu są diety restrykcyjne, takie jak dieta Atkinsa (wysokotłuszczowa), czy Dukana (wysokobiałkowa). Istnieją także zdrowe diety, które odmładzają. To przede wszystkim dieta długowieczności z Okinawy – niskoprzetworzona i antyzapalna, czy restrykcje kaloryczne i krótkotrwałe głodówki, które aktywują geny młodości. Odkryciem ostatnich lat jest pięciodniowy program żywieniowy Prolon, imitujący głodówkę, który silnie stymuluje procesy regeneracyjne i odmładzające. Jak pokazują badania kliniczne, Prolon stosowany kilka razy w roku, oczyszcza organizm i przyczynia się do uregulowania poziomu cholesterolu, glukozy na czczo oraz redukcji markerów stanu zapalnego.
Na rynku mamy kilka narzędzi pomagających ustalić indywidualny program żywieniowy, m.in.: test nadwrażliwości pokarmowej MRT Leap oraz testy nutrigenetyczne Genodiet iGenesis, które określają profil metaboliczny pacjenta, genetyczne predyspozycje do chorób cywilizacyjnych, metabolizm witamin i minerałów, predyspozycje sportowe oraz możliwości antyoksydacyjne i detoksykacyjne organizmu. Na podstawie Genodiet iGenesis można ułożyć dopasowaną indywidualnie do potrzeb organizmu genodietę. Badania przeprowadzone w grupie 5000 Polek wykazały, że ponad 50% badanych kobiet posiada profil metaboliczny odmienny od zaleceń Instytutu Zdrowego Żywienia – dodaje dr Dethloff.
Kolejnym narzędziem jest Test Omega, który ocenia poziom aż 22 kwasów tłuszczowych w organizmie, w tym niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega 3 i 6. Ich niedobory lub nieprawidłowe proporcje prowadzą do przewlekłych stanów zapalnych oraz zwiększają ryzyko chorób kardiologicznych i degeneracyjnych. Za pomocą diety i suplementacji opartej na podstawie wyników badania, można zmniejszyć stan zapalny, znacznie opóźnić procesy starzenia, poprawić pamięć i koncentrację oraz wzmocnić odporność organizmu.
Ważnym badaniem jest badanie mikroflory jelitowej. Dysbioza jelitowa może przyczyniać się do rozwoju licznych schorzeń, m.in. autoimmunologicznych, alergicznych, metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego, depresji oraz niektórych nowotworów. Probiotykoterapia stosowana w celu odbudowy ekosystemu jelitowego to jeden z ważniejszych elementów zachowania naszego zdrowia.
Podsumowując, polecana przeze mnie terapia długowieczności, a tym samym profilaktyka zdrowotna, polega na:
- stosowaniu się do zaleceń żywieniowych i suplementacyjnych na podstawie badań nutrigenetycznych i lipidomicznych
- wykluczeniu z diety produktów powodujących nietolerancje i nadwrażliwości pokarmowe
- ograniczeniu spożycia kalorii o 20-30%
- utrzymywaniu prawidłowego BMI
- piciu minimum 2l wody dziennie
- wykonywaniu regularnie badań laboratoryjnych
- stosowaniu antyzapalnej i niskoprzetworzonej diety, bogatej w błonnik i antyoksydanty (warzywa i owoce) oraz kwasy omega-3 (ryby, nasiona)
- ograniczeniu czerwonego mięsa i przetworów mlecznych
- stosowaniu spersonalizowanej suplementacji w przypadku niedoborów
- aktywności fizycznej, dopasowanej do predyspozycji genetycznych
- unikaniu używek
- dbałości o prawidłowy sen: 6-8h dziennie
- aktywności życiowej w wielu wymiarach – społecznej, towarzyskiej, umysłowej i seksualnej
- stosowaniu metod radzenia sobie ze stresem m.in. medytacji
- oraz wczesnemu wykrywaniu i leczeniu chorób.
Dr n. med. Beata Dethloff – doktor endokrynologii i specjalista w zakresie chorób wewnętrznych II stopnia i lekarz medycyny estetycznej. Absolwentka Międzynarodowej Szkoły Medycyny Przeciwstarzeniowej prowadzonej przez światowej sławy doktora TierregoHertoghe’a oraz Międzynarodowego Centrum Kształcenia Medycyny Anti-Aging pod kierownictwem dr Barbary Walkiewicz-Cyrańskiej. Twórczyni marki nowoczesnych klinik medycyny estetycznej i anti-aging Dr Beata Dethloff, które oferują holistyczną opiekę w zakresie medycyny i ginekologii estetycznej, laseroterapii, dermatologii, endokrynologii, kosmetologii i SPA, trychologii, dietetyki oraz testów nutrigenetycznych i pokarmowych.