Jakie są najlepsze źródła omega-3? Praktyczny poradnik

OMEGA 3 ARTYKUŁ DOZDROWIA

Kwas omega-3 to zdrowe tłuszcze, których ludzki organizm nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też konieczne jest ich dostarczanie do ustroju z zewnątrz. To substancje wspierające funkcjonowanie organizmu człowieka, które mogą wspomagać właściwą pracę układu nerwowego i sercowo-naczyniowego, jednocześnie wykazując potencjał antyoksydacyjny i hepatoprotekcyjny.

Czym są kwasy tłuszczowe omega-3?

Kwas tłuszczowe omega-3 to niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, zaliczane do wielonienasyconych tłuszczów, które są zbudowane z łańcucha węglowego, zawierającego wiązania podwójne, w którym ostatnie podwójne wiązanie można znaleźć przy trzecim od końca atomie węgla.

To substancje, których organizm człowieka nie potrafi samodzielnie syntetyzować, dlatego też konieczne jest ich dostarczanie do ustroju wraz z codzienną dietą lub w postaci suplementów, które można znaleźć na stronie https://ostrovit.com/pl/menu/kwasy-omega-3-18956.html.

Rodzaje omega-3

Omega-3 wyróżniają się wszechstronnymi właściwościami, co sprawia, że są chętnie rekomendowane jako związki pozytywnie oddziałujące na ludzki organizm. Wśród substancji, które tworzą dobre omega-3 warto wyróżnić kwasy tłuszczowe takie jak:

  • kwas dokozaheksaenowy DHA,
  • kwas eikozapentaenowy EPA,
  • kwas alfa-linolenowy ALA.

Źródła omega-3

Kwasy omega-3 należy dostarczać do ustroju z zewnątrz, ponieważ ludzki organizm nie potrafi ich samodzielnie wytwarzać.

Kwas eikozapentaenowy EPA oraz kwas dokozaheksaenowy DHA można znaleźć w tłustych rybach morskich, takich jak łosoś, śledź czy dorsz, jak również w olejach rybich i w tranie. Z kolei kwas alfa-linolenowy ALA występuje przede wszystkim w produktach roślinnych, a za źródła związku uznaje się m.in. nasiona chia, siemię lniane, olej lniany, a także olej rzepakowy i orzechy włoskie.

Choć kwas ALA może być przekształcany w ustroju w kwas EPA i DHA warto wiedzieć, iż konwersja związku występuje na bardzo niskim poziomie, dlatego też nie należy uznawać produktów obfitujących w kwas alfa linolenowy za źródła kwasu eikozapenatenowego czy dokozaheksaenowego.

Omega 3 – właściwości

Kwasy omega-3 to wszechstronne związki, które mogą wspomagać pracę układu nerwowego, poprawiając pamięć i koncentrację oraz wspierając łagodzenie objawów chorób neurodegeneracyjnych. Dodatkowo substancje mogą korzystnie wpływać na układ krążenia, przyczyniając się do obniżenia stężenia trójglicerydów i poziomu cholesterolu LDL w surowicy krwi, a tym samym oddziałując na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi i zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, takich jak np. miażdżyca czy choroba niedokrwienna serca.

Co więcej, omega-3 mogą wspierać kondycję stawów i kości, m.in. poprzez zmniejszenie bólu i sztywności stawów wśród osób zmagających się z reumatoidalnym zapaleniem stawów, a także mogą korzystnie wpływać na pracę wątroby.

Niektóre dane wskazują również, iż niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 mogą poprawiać jakość snu, zmniejszać ryzyko chorób oczu, takich jak jaskra czy zwyrodnienie plamki żółtej, a także mogą wykazywać potencjał przeciwzapalny i łagodzić bóle menstruacyjne.

Ile omega-3 dziennie?

Zgodnie z obowiązującymi Normami Żywienia, osoby dorosłe powinny każdego dnia dostarczać do organizmu 250 mg kwasów EPA i DHA łącznie, natomiast podaż kwasu alfa-linolenowego powinna wynosić 0,5% podaży energii.

Kwas omega-3 – jakie wybrać?

Choć wytyczne wskazują, iż aby zaspokoić zapotrzebowanie organizmu na EPA i DHA wystarczy każdego dnia spożyć ok. 12 g łososia, w społeczeństwie często można spotkać się z niedoborami cennych kwasów tłuszczowych omega-3. Z pomocą przychodzą jednak suplementy diety zawierające dobre tłuszcze, które są uznawane za skoncentrowane źródło cennych składników.

Na sklepowych półkach można znaleźć omega-3 kapsułki, omega-3 tabletki, a także oleje z omega-3. Dostępne są preparaty zawierające wyłącznie pożądane kwasy tłuszczowe, a także produkty wzbogacone również w inne, wartościowe związki, np. w witaminę D3 i K2, a wybór odpowiedniego preparatu zależy od osobistych preferencji oraz indywidualnych upodobań konsumenta.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.