Najlepsza dieta na lato.

Soki owocowe
 
Lato to pora roku, która oferuje prawdziwe bogactwo różnorodnych pokarmów, które powinny znaleźć się na naszym talerzu. To dobry czas, by dokonać zmian w codziennym żywieniu. Na naszym stole powinny królować kolorowe warzywa i owoce. Im bogatsza paleta, tym lepiej. Są one cennym źródłem antyoksydantów, beta karotenu czyli witamin i minerałów, które zwalczają wolne rodniki, tym samym chronią nas przed chorobami cywilizacyjnymi i nadają skórze młody wygląd. Najważniejsze z nich to witaminy C, E oraz witaminy z grupy B. Ponadto są  źródłem błonnika i potasu, które regulują trawienie. 
 
Wraz ze wzrostem temperatury zmniejsza się zapotrzebowanie energetyczne naszego organizmu, dlatego lato to dobry czas na to, by stracić kilka kilogramów. Korzystne jest jedzenie świeżych ochładzających pokarmów takich jak: sałaty, ogórki, cukinia, kiełki, pomidory, marchew, biała rzodkiew. 
 
Z owoców najbardziej ochładzające to arbuzy, pomarańcze, cytryny, melony, agrest i jabłka. Warto sięgnąć też po niskokaloryczne porzeczki, maliny, jagody, truskawki i morele. Są one także doskonałym źródłem witaminy C. Znajdziemy ją także w brokułach, kapuście, papryce, szpinaku, natce pietruszki. Beta-karotenu dostarczą nam marchew, kabaczek, brzoskwinie, morele. Dużo witaminy E zawiera botwina, dynia, brukselka oraz biała kapusta.
 
Najlepiej jest spożywać pięć niedużych posiłków o stałych porach. Możesz ewentualnie pominąć drugie śniadanie lub podwieczorek, gdy nie będziesz mieć na nie czasu lub ochoty. Staraj się nie jadać trzy godziny przed snem, aby nie obciążać układu trawiennego na noc.
W okresie letnim w twoim menu nie powinno zabraknąć zup z warzyw, dobrym rozwiązaniem są różnego rodzaju chłodniki, są odżywcze i niskokaloryczne, o ile nie dodamy zbędnych dodatków takich jak: kluski, biały ryż, tłuszcz czy śmietanę. Zdecydowanie unikaj wszelkich pokarmów typu Fast food, potrzebujesz więcej energii by je spalić, a to podnosi ciepłotę ciała.
 
Ponadto w czasie lata należy pić dużo wody, najlepiej ciepłej. To ważne, ponieważ w lecie w związku z wysoką temperaturą intensywniej się pocimy. Trzeba pić więcej niż podpowiada pragnienie. Ciepła woda pobudza receptory na języku stymulując organizm do rozpoczęcia pocenia. Zimne napoje powodują skurcz naczyń i żołądka zatrzymując pocenie i proces trawienia.
  owoce lato
 
Dlaczego woda jest tak ważna?
 
Bo usprawnia wszelkie przemiany metaboliczne, oczyszcza organizm, reguluje temperaturę, usprawnia pracę jelit. Jeżeli wypijamy jej za mało możemy narazić się na odwodnienie, wzdęcia, bóle brzucha i zaparcia.
 
Oprócz wody można również pić ziołowe lub owocowe herbaty oraz świeżo wyciskane soki z warzyw i owoców. Uważaj na wody smakowe dostarczą Ci dodatkowe kalorie. Unikaj też słodkich napojów gazowanych i soków z kartonu, mają zbyt wiele cukru.
 
Dobrze na nasze samopoczucie wpływają, dodawane do potraw w niewielkich ilościach, ostre przyprawy. Często stosowane w krajach arabskich, gdzie jest gorąco i sucho-pikantne papryczki, czerwony pieprz kajeński, czarny pieprz, chrzan czy świeży imbir. Podrażniają te same receptory co ciepłe napoje i stymulują organizm do pocenia.       
 
Największą skuteczność diety na lato uzyskamy, gdy do racjonalnego odżywiania dołączymy aktywność fizyczną. Czas urlopów, piękna pogoda, długie, ciepłe, letnie dni sprzyjają uprawianiu sportu. W zależności od tego co bardziej preferujemy, możemy biegać, pływać, grać w piłkę, jeździć na rowerze, uprawiać nordic walking, czy też praktykować jogę na świeżym powietrzu. Dobrym rozwiązaniem będą też długie spacery lub chodzenie do pracy na piechotę.
 
Sposób odżywiania i forma ruchu, powinny być dostosowane do indywidualnych potrzeb naszego organizmu, uwzględniać dolegliwości, na które cierpimy. Powszechnie już wiadomo, że odpowiednia zdrowa dieta pozwala uniknąć wielu chorób, a w wielu przypadkach znacznie złagodzić objawy a nawet całkowicie je wyeliminować.       
 
Zasady komponowania posiłków.       
 
  • Śniadanie: ziołowa herbata, warzywa, ciemne pieczywo, porcja białka np. roślinnego/płatki zbożowe/mleko ryżowe lub migdałowe
  • II Śniadanie: jogurt z otrębami/kisiel z owocami/koktajl warzywny/owoce
  • Obiad: zupy warzywne, warzywa na ciepło, kasze, ryby/ chude mięso
  • Podwieczorek: świeżo wyciskane soki warzywno-owocowe/sałatka owocowa/jogurt z owocami/sałatka warzywna 
  • Kolacja: warzywa, porcja białka /ryby/fasola/ groch/ soja

Tekst opracowała: Dorota Tuńska 
Źródło: „Jak żyć zgodnie z porami roku”-Bożena Żak Cyran 
„Schudnij pysznie wiosną i latem”-Magdalena Markowska

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.