Składniki:
- 1 bakłażan o ciężarze ok. 20 dag
- 1 mała cukinia (ok. 10 dag),
- 15 dag pomidorów
- 10 dag cebuli
- 2 ząbki czosnku
- listek laurowy
- 2 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
- 1/2 łyżki oleju lub oliwy
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj i osusz. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Rozgrzaną patelnię posmaruj oliwą lub olejem kokosowym,a następnie ułóż na niej plastry bakłażana, lekko podrumień, oprósz pieprzem i solą.
Następnie cukinię pokrój w plasterki i ułóż na bakłażanie, warzywa skrop wodą i duś na małym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku i listka laurowego. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do duszącej się potrawy. Gdy warzywa będą miękkie, posyp je natką pietruszki. Potrawę podawaj na gorąco.