Bakłażany duszone

baklazan

Składniki:

  • 1 bakłażan o ciężarze ok. 20 dag
  • 1 mała cukinia (ok. 10 dag),
  • 15 dag pomidorów
  • 10 dag cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • listek laurowy
  • 2 łyżki umytej, posiekanej natki pietruszki
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżki oleju lub oliwy

Sposób przygotowania:

Warzywa umyj i osusz. Bakłażana obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Rozgrzaną patelnię posmaruj oliwą lub olejem kokosowym,a następnie ułóż na niej plastry bakłażana, lekko podrumień, oprósz pieprzem i solą.
Następnie cukinię pokrój w plasterki i ułóż na bakłażanie, warzywa skrop wodą i duś na małym ogniu z dodatkiem drobno posiekanej cebuli, czosnku i listka laurowego. Pomidory sparz wrzącą wodą, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do duszącej się potrawy. Gdy warzywa będą miękkie, posyp je natką pietruszki. Potrawę podawaj na gorąco.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.