Składniki:
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
2 plastry świeżego imbiru
2 plastry świeżej kurkumy
1/2 łyżeczki kwiatu lipy lub bzu czarnego
1 laska cynamonu (opcjonalnie)
1 plasterek cytryny i 1 łyżka syropu sosnowego
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki umieść w kubku lub dzbanku. Zalej 1 łyżkę przygotowanej mieszanki 300 ml wrzątku. Przykryj i parz przez 15 minut. Po zaparzeniu możesz dodać plasterek cytryny i łyżkę syropu sosnowego – wzmocni to smak i działanie naparu.
Efekt: Aromatyczny, rozgrzewający napar, który wspomaga odporność i poprawia samopoczucie w chłodne dni.
Nasiona kopru włoskiego wspomagają trawienie i łagodzą wzdęcia.
Świeży imbir rozgrzewa organizm i wzmacnia odporność.
Świeża kurkuma działa przeciwzapalnie i oczyszcza organizm.
Kwiat lipy lub bzu czarnego łagodzi objawy przeziębienia i działa napotnie.
Laska cynamonu poprawia krążenie i dodaje naparowi przyjemnego aromatu.
Cytryna dostarcza witaminy C i orzeźwia smak.
Syrop sosnowy wspiera drogi oddechowe i łagodzi kaszel.





