Kiszona brukselka to jeden z ulubionych przepisów dr Ewy Dąbrowskiej. Jest świetna jako przekąska, składnik zup warzywnych, a po upieczeniu jako dodatek do surówek.
Składniki:
1 kg brukselki
1 l soku po ogórkach kiszonych lub kapuście kiszonej
10 ząbków czosnku
ziele angielskie, liść laurowy
Przygotowanie:
Brukselkę umyj i gotuj na parze przez ok. 5 minut. Następnie ostudź, a kiedy ostygnie, włóż do słoika i zalej sokiem z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Kiszonka będzie gotowa po 4–5 dniach.
Aby zatrzymać proces kiszenia, a przy tym zachować świeży smak produktów, trzymaj kiszonki w lodówce. Bakterie nie rozwijają się tak szybko w niskiej temperaturze.
Co przygotujesz z tej kiszonki?
Brukselkę można dodawać do surówek. Można też upiec ją w piecu z przyprawami i słodką czerwoną papryką oraz polać sosem z marchewki, jarmużu i cebulki.
Co zawiera brukselka?
Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera:
• dużo witaminy C, która wspiera odporność,
• witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i krzepliwości krwi,
• kwas foliowy, ważny dla układu nerwowego i krwiotworzenia,
• błonnik, wspomagający trawienie,
• antyoksydanty (m.in. sulforafan), które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.
Brukselka jest niskokaloryczna, sycąca i wspiera oczyszczanie organizmu.





