Ten owoc działa jak tarcza dla serca i zatrzymuje starzenie. Masz go w kuchni?

awokado2

Owoc numer jeden według kardiologów. Jedz, by żyć dłużej i zdrowiej!

W świecie zdrowego odżywiania co chwila pojawiają się „superfoods”, ale niewiele z nich zyskało tak solidne poparcie w badaniach naukowych jak… awokado. Ten niepozorny, zielony owoc o kremowej konsystencji to prawdziwy skarb natury – zwłaszcza dla naszego serca i komórek. Nie bez powodu nazywany jest „owocem numer jeden” w diecie wspierającej zdrowie układu sercowo-naczyniowego.

Dlaczego awokado wspiera zdrowie serca?

Choroby serca wciąż są jedną z najczęstszych przyczyn zgonów na świecie. Każdego dnia miliony ludzi sięgają po leki obniżające ciśnienie krwi i cholesterol. Warto jednak wiedzieć, że oprócz terapii farmakologicznej istnieją naturalne sposoby wspierania zdrowia układu krążenia – jednym z najskuteczniejszych jest właśnie włączenie awokado do codziennej diety.

Awokado to źródło:

  • jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, które regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi;
  • błonnika – połowa owocu dostarcza aż 7 g, co stanowi 25% dziennego zapotrzebowania. Błonnik ten wiąże cholesterol w jelitach i usuwa go z organizmu;
  • steroli roślinnych, które ograniczają wchłanianie „złego” cholesterolu LDL.

Efekt? Niższe ryzyko miażdżycy, zawałów serca i udarów.

Naturalna tarcza przeciw starzeniu się

Coraz częściej mówi się o wolnych rodnikach – agresywnych cząsteczkach uszkadzających komórki i DNA, które przyczyniają się do starzenia się organizmu, pogorszenia wzroku, demencji, a nawet nowotworów. Choć ich obecność w organizmie jest nieunikniona (powstają m.in. w mitochondriach komórek podczas produkcji energii), można skutecznie ograniczyć ich działanie – dzięki przeciwutleniaczom.

Tu znów pojawia się awokado – jako doskonały „nośnik” antyoksydantów, które dzięki obecności tłuszczu w owocu, znacznie lepiej wchłaniają się do wnętrza komórek. Badania wykazały, że spożycie sałatki z awokado zwiększa:

  • absorpcję likopenu (z pomidorów) 4 razy,
  • beta-karotenu (z marchwi) 2,6 razy,
  • luteiny (ważnej dla wzroku) 5,1 razy.

Jedząc warzywa z awokado, czerpiesz z nich znacznie więcej korzyści.

Awokado i rak

Najnowsze wyniki badań dr. Stevena M. D’Ambrosio i jego współpracowników z Ohio State University w Stanach Zjednoczonych, wskazują na to, że składniki fitochemiczne wyciągu z awokado Haas (odmiana o czerwonawej i ciemnej skórce) potrafią zniszczyć komórki rakowe, a stosowane doustnie – uniemożliwiają przekształcanie się komórek w stanach przedrakowych w nowotworowe.

Awokado na śniadanie – zdrowy start dnia

Zacznij dzień od śniadania z awokado: z dodatkiem cytryny, oliwy, jajka gotowanego w niskiej temperaturze, porcji orzechów i owoców jagodowych. To nie tylko pyszne, ale też sycące i pełne energii danie, które wspiera pracę serca i mózgu przez cały dzień.

Nawet jeśli rano nie masz dużego apetytu, połówka awokado wystarczy, by dostarczyć organizmowi cennych składników – bez uczucia ciężkości.

Jak wybrać idealne awokado? Trik, który działa!

Większość awokado dostępnych w sklepach jest twarda i niedojrzała. Co zrobić, by uniknąć rozczarowania w postaci czarnych, włóknistych plam w środku owocu? Po powrocie z zakupów zawiń awokado w gazetę i schowaj w ciemnej szafce na 2–3 dni. Dzięki temu dojrzeje w idealny sposób, stając się miękkie, kremowe i pełne smaku.

Uwaga: nie zapomnij o schowanych owocach – po kilku miesiącach ich stan będzie już daleki od zjadliwego.

Bogactwo witamin i minerałów

Awokado dostarcza nie tylko zdrowych tłuszczów i błonnika, ale także wielu cennych witamin:

  • Witamina K – wspomaga krzepliwość krwi i zdrowie kości;
  • Witamina E – działa przeciwutleniająco, chroni serce i skórę;
  • Witamina C – wspiera odporność i neutralizuje wolne rodniki;
  • Kwas foliowy (B9) – ważny dla układu nerwowego i regeneracji komórek;
  • Witamina B6 – wspomaga pracę mózgu i tworzenie czerwonych krwinek;
  • Luteina – dba o wzrok i zdrowie skóry.

Jak włączyć awokado do diety?

To prostsze, niż myślisz:

  • Zamiast majonezu – zmiksuj awokado i użyj jako smarowidła do kanapek.
  • Do smoothie – nada koktajlom kremową konsystencję i wzbogaci je o zdrowe tłuszcze.
  • W deserach – zblendowane z kakao i bananem stworzy zdrowy mus czekoladowy.
  • W sałatkach – w połączeniu z pomidorami, rukolą i cytryną to prawdziwa bomba witaminowa.

Awokado – owoc, który warto pokochać

Awokado to nie tylko modny dodatek do tostów – to realna inwestycja w Twoje zdrowie. Dzięki bogactwu jednonienasyconych tłuszczów, przeciwutleniaczy, błonnika i witamin, wspiera serce, spowalnia procesy starzenia, wzmacnia odporność i chroni komórki. Awokado znacząco zwiększa biodostępność karotenoidów – likopenu, β‑karotenu, α‑karotenu, luteiny (badania 1, 6 ).

Dieta z dodatkiem awokado korzystnie wpływa na profil lipidowy — obniża LDL i całkowity cholesterol, a jednocześnie nie obniża HDL (badania 2, 3, 4, 5).

Awokado sprzyja efektywniejszej konwersji karotenoidów do aktywnej formy witaminy A, co ma znaczenie w profilaktyce niedoborów (badanie 6).

To owoc, który powinien zagościć w Twojej kuchni na stałe – nie jako okazjonalna przekąska, lecz codzienny element świadomej i zdrowej diety. Zadbaj o serce – sięgnij po awokado.
Jedz mądrze. Żyj zdrowo.

Opracowanie: Dorota Tuńska

Bibliografia

  1. Unlu, N. Z., Bohn, T., Clinton, S. K., & Schwartz, S. J. (2005). Carotenoid absorption from salad and salsa by humans is enhanced by the addition of avocado or avocado oil. Journal of Nutrition, 135(3), 431–436. 
  2. Berger, A., Bergh, B. D. (1992). Avocados and Your Heart. In Proceedings of the Second World Avocado Congress (pp. 37–47). University of California, Riverside.
  3. Okobi, O. E., Odoma, V. A., Okunromade, O., Louise‑Oluwasanmi, O., Itua, B., Ndubuisi, C., … Obi, C. B. (2024). Effect of Avocado Consumption on Risk Factors of Cardiovascular Diseases: A Systematic Review and Meta‑Analysis. Cureus, 16(2). 
  4. (2024). Exploring the effect of avocado on lipid profile modulation: a systematic review and dose‑response and meta‑analysis of clinical trials. [Autorzy nieokreśleni]. Journal of Nutrition and Metabolism.
  5. (2024). Is Avocado Beneficial for Lipid Profiles? An Umbrella Review of Systematic Reviews and Meta‑Analyses. Journal of Clinical Lipidology.
  6. (2014). Avocado consumption enhances human postprandial provitamin A absorption and conversion from a novel high‑β‑carotene tomato sauce and from carrots. American Journal of Clinical Nutrition. 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.