Leczo warzywne z cukinią i pomidorami 

leczo dozdrowia.pl

Składniki: (4 porcje):

 2 średnie cukinie

 3–4 dojrzałe pomidory (lub 1 puszka pomidorów krojonych) 

2 papryki (czerwona i żółta) 

1 cebula 2 ząbki czosnku 

2 marchewki

1 mały bakłażan (opcjonalnie) 

2 łyżki oliwy z oliwek 

½ szklanki bulionu warzywnego

 sól, pieprz do smaku 

1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki (opcjonalnie) 

świeże zioła: natka pietruszki, bazylia lub tymianek 

Sposób przygotowania 

Cebulę pokrój w kostkę i zeszklij na oliwie. Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Wrzuć pokrojoną w kostkę marchewkę i papryki. Podsmaż 5 minut. Dodaj cukinię i bakłażana w kostkach. Smaż jeszcze chwilę. Wlej pomidory (świeże sparz i obierz ze skórki, pokrój w kostkę). Dodaj bulion. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Duś pod przykryciem 15–20 minut, aż warzywa zmiękną. Podawaj posypane świeżymi ziołami.

Podanie: samo jako danie wegetariańskie, z pełnoziarnistym ryżem, kaszą bulgur/quinoa lub pieczywem pełnoziarnistym, można dodać źródło białka: ciecierzycę, fasolę, tofu lub pierś kurczaka.

Postaw kawę na buycoffee.to/dozdrowia

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.