Składniki:
4 łyżki suchej kaszy jaglanej
0,5 szklanki mleka lub napoju migdałowego,
0,5 łyżeczki masła klarowanego,
0,5 szklanki wydrylowanych czereśni,
0,5 łyżki płatków migdałowych i cynamonu,
1/4 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka erytrytolu, szczypta soli.
Sposób przygotowania:
Kaszę jaglaną przepłucz pod bieżącą wodą,zostaw do namoczenia. W rondlu zagotuj osoloną wodę, mleko lub napój migdałowy, wrzuć kaszę, doprowadź do wrzenia i wyłącz kuchenkę. Sama dojdzie i zachowa wszystkie cenne właściwości.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół). Do ugotowanej kaszy dodaj masło, cynamon, wanilię, oraz erytrytol. Lekko wmieszaj czereśnie, zostawiając kilka do dekoracji. Przełóż wszystko do małego naczynia żaroodpornego, po czym posyp płatkami migdałowymi i piecz ok. 25 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Podawaj na ciepło.
Jako dodatek możesz dodać łyżeczkę jogurtu, kilka świeżych czereśni i odrobinę miodu.
Smacznego!
Postaw kawę na buycoffee.to/dozdrowia