Zupa z selera z natką pietruszki i orzechami

Zupa z selera z orzechami

Składniki:
 
  • 300 g selera naciowego
  • 300 g selera bulwiastego
  • 2 pory
  • ziemniak
  • 2 łyżki siekanej natki pietruszki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • Łyżka masła
  • 50 g orzechów włoskich
  • Sól, pieprz 
Sposób przygotowania:
 
Warzywa umyj, obierz i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i masło, dodaj warzywa, posyp je solą i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10-15 min, mieszając, aż do zrumienienia. Do garnka wlej 1,5litra wody i gotuj przez kolejne 20 min. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Orzechy upraż na suchej patelni. Podawaj udekorowaną orzechami i natką pietruszki.
      
Seler zawiera apigeninę i luteolinę, które aktywują sirtuiny. Ponadto ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, może mieć do 150 mg w 100 g selera. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Jest także dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także nieco mniejszej ilości magnezu i żelaza.

Źródło: „Jedz i chudnij z dietą Sirt” – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Wydawnictwo RM, Warszawa 2020 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.