Składniki:
- 300 g selera naciowego
- 300 g selera bulwiastego
- 2 pory
- ziemniak
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- Łyżka masła
- 50 g orzechów włoskich
- Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, obierz i drobno pokrój. W garnku rozgrzej oliwę i masło, dodaj warzywa, posyp je solą i smaż na wolnym ogniu przez ok. 10-15 min, mieszając, aż do zrumienienia. Do garnka wlej 1,5litra wody i gotuj przez kolejne 20 min. Następnie zmiksuj zupę na gładki krem. Orzechy upraż na suchej patelni. Podawaj udekorowaną orzechami i natką pietruszki.
Seler zawiera apigeninę i luteolinę, które aktywują sirtuiny. Ponadto ma więcej witaminy C niż owoce cytrusowe, może mieć do 150 mg w 100 g selera. Zawiera też naturalną witaminę B kompleks, łącznie z kwasem foliowym i witaminą PP. Jest także dobrym źródłem fosforu, wapnia, potasu i cynku, a także nieco mniejszej ilości magnezu i żelaza.
Źródło: „Jedz i chudnij z dietą Sirt” – Magdalena Jarzynka-Jendrzejewska, Ewa Sypnik-Pogorzelska, Wydawnictwo RM, Warszawa 2020