Zupa chrzanowa

Zupa chrzanowa do zdrowia

Składniki:
 
  • 1, 5 litra wywaru warzywnego ugotowanego z cebuli, z korzenia pietruszki, selera, 4 ziemniaków, 
  • 1 ząbka czosnku z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu 
  •  tarty chrzan – 200 g
  •  olej kokosowy/masło klarowane – 50 ml
  •  koper włoski – 10 ziarenek
  •  mleko 1,5% /śmietana 12% – 100 ml
  •  majeranek suszony – 1 łyżeczka
 
Sposób przygotowania:
 
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Całość zalewamy wodą i mlekiem( opcjonalnie śmietaną). Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z sadzonymi jajkami (mogą być przepiórcze) lub jajkami ugotowanymi na twardo. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki.  
 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.