Składniki:
- 1, 5 litra wywaru warzywnego ugotowanego z cebuli, z korzenia pietruszki, selera, 4 ziemniaków,
- 1 ząbka czosnku z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego, soli i pieprzu
- tarty chrzan – 200 g
- olej kokosowy/masło klarowane – 50 ml
- koper włoski – 10 ziarenek
- mleko 1,5% /śmietana 12% – 100 ml
- majeranek suszony – 1 łyżeczka
Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy przez 2 minuty cebulę z czosnkiem. Dodajemy ziemniaki, pietruszkę, seler. Doprawiamy solą, liśćmi laurowymi, zielem angielskim, koprem włoskim. Całość zalewamy wodą i mlekiem( opcjonalnie śmietaną). Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy majeranek i chrzan. Zupę blendujemy na gładki krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy z sadzonymi jajkami (mogą być przepiórcze) lub jajkami ugotowanymi na twardo. Dekorujemy kiełkami rzodkiewki.
Niesamowite właściwości chrzanu!