Ni z gruszki ni z pietruszki… a tak naprawdę, to z jednej i drugiej. Oraz z paru innych składników.
Tak sprytnie skomponowana sałatka nadaje się na samodzielną przekąskę, albo na niebanalny dodatek do dania głównego. Jeśli możecie jeść nabiał, ser pleśniowy będzie tu idealnym towarzystwem.
Składniki:
- gruszka
- pietruszka
- orzechy włoskie
- rukola
- ocet balsamiczny albo jabłkowy
- miód
- sól, pieprz
- odrobina tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
Gruszkę i pietruszkę kroimy na plastry.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pietruszkę, solimy i smażymy przez chwilkę.
Dodajemy gruszkę, spryskujemy octem balsamicznym i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Wyłączamy gaz, dodajemy miód i mieszamy delikatnie.
Na talerzu mieszamy rukolę, gruszkę i pietruszkę.
Ponieważ patelnia jest wciąż gorąca, wrzucamy na nią orzechy, by się podgrzały i uwolniły więcej aromatu. Posypujemy nimi danie, doprawiamy solą i pieprzem.
Smacznego!