Sałatka z gruszki

fruit 1534494 1280
 
Ni z gruszki ni z pietruszki… a tak naprawdę, to z jednej i drugiej. Oraz z paru innych składników.
Tak sprytnie skomponowana sałatka nadaje się na samodzielną przekąskę, albo na niebanalny dodatek do dania głównego. Jeśli możecie jeść nabiał, ser pleśniowy będzie tu idealnym towarzystwem.
 
Składniki:
 
  • gruszka
  • pietruszka
  • orzechy włoskie
  • rukola
  • ocet balsamiczny albo jabłkowy
  • miód
  • sól, pieprz
  • odrobina tłuszczu do smażenia
Sposób przygotowania:
 
Gruszkę i pietruszkę kroimy na plastry.
Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy pietruszkę, solimy i smażymy przez chwilkę.
Dodajemy gruszkę, spryskujemy octem balsamicznym i smażymy jeszcze 1-2 minuty.
Wyłączamy gaz, dodajemy miód i mieszamy delikatnie.
Na talerzu mieszamy rukolę, gruszkę i pietruszkę.
Ponieważ patelnia jest wciąż gorąca, wrzucamy na nią orzechy, by się podgrzały i uwolniły więcej aromatu. Posypujemy nimi danie, doprawiamy solą i pieprzem.
 
Smacznego!
 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.