Składniki:
- 2 średnie cukinie
- 2 jajka
- 6 łyżek oliwy
- 1 szklanka bułki tartej
- przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli
Sposób wykonania:
Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą. Do drugiego zaś wbij jajka. Dodaj oliwę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej piekarnik na 200-220 stopni. Każdy kawałek cukinii maczaj w rozmąconym jajku i po czym obtaczaj w bułce. Gotowe do pieczenia frytki układaj obok siebie na blaszce. Frytki z cukinii piecz około 20 minut do ładnego zarumienienia panierki.