Frytki z cukinii

Zdrowe odżywianie frytki z warzyw

Składniki:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 jajka
  • 6 łyżek oliwy
  • 1 szklanka bułki tartej
  • przyprawy: łyżka słodkiej papryki, łyżka ziół prowansalskich, płaska łyżeczka soli

 

Sposób wykonania:

Cukinie umyj, osusz i odetnij końce. Każdą sztukę przekrój na pół a następnie kilkakrotnie wzdłuż, by otrzymać frytki nie grubsze niż 2 cm.
W jednym szerszym naczyniu umieść bułkę tartą. Do drugiego zaś wbij jajka. Dodaj oliwę oraz przyprawy. Całość dobrze wymieszaj.
Przygotuj blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej piekarnik na 200-220 stopni. Każdy kawałek cukinii maczaj w rozmąconym jajku i po czym obtaczaj w bułce. Gotowe do pieczenia frytki układaj obok siebie na blaszce. Frytki z cukinii piecz około 20 minut do ładnego zarumienienia panierki.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.