Duszona gruszka

Dusza gruszka z miodem dozdrowia

 

Składniki:
 
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1-2 łyżeczki miodu
  • kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
 
Gruszki obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na kawałki.
Wrzucić do miski gruszki i cukier i dolać odrobinę wody.
Duży płaski garnek napełnić do połowy wodą. Zagotować wodę. Na garnku umieścić wkład do gotowania na parze. Miskę z gruszką i cukrem postawić na wkładzie. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut.Przed podaniem polać miodem. W razie potrzeby spożywać na ciepło dwa razy dziennie, wypijając także wydzielony podczas duszenia sok. Orzechy włoskie prażymy na pateleni.
 
Działanie:
 
  • wzmacnia energię Yin,
  • wspiera funkcje meridianu płuc,
  • łagodzi kaszel,
  • rozrzedza śluz.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.