Składniki:
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1-2 łyżeczki miodu
- kilka orzechów włoskich
Sposób przygotowania:
Gruszki obrać, usunąć gniazdka nasienne i pokroić na kawałki.
Wrzucić do miski gruszki i cukier i dolać odrobinę wody.
Duży płaski garnek napełnić do połowy wodą. Zagotować wodę. Na garnku umieścić wkład do gotowania na parze. Miskę z gruszką i cukrem postawić na wkładzie. Dusić pod przykryciem przez około 30 minut.Przed podaniem polać miodem. W razie potrzeby spożywać na ciepło dwa razy dziennie, wypijając także wydzielony podczas duszenia sok. Orzechy włoskie prażymy na pateleni.
Działanie:
- wzmacnia energię Yin,
- wspiera funkcje meridianu płuc,
- łagodzi kaszel,
- rozrzedza śluz.