Omlet z jarmużem

omlet zdrowie dozdrowia

Składniki

2 duże jajka
2-3 garście porwanego jarmużu, opcjonalnie szpinaku
2 łyżki mąki pełnoziarnistej pszennej
3 czubate łyżki gotowanej kaszy jaglanej
3 łyżki mleka lub napoju roślinnego
3 łyżki sera pokruszonego typu feta
4 pomidorki koktajlowe
1 łyżka oleju rzepakowego
Sól, pieprz, 1/2 łyżeczki ostrej zmielonej papryki
¼ łyżeczki kurkumy
Szczypior lub natka pietruszki

Przygotowanie

Jarmuż umyj i osusz. Rozgrzej patelnię i wlej olej. Podsmaż jarmuż lekko na patelni, następnie wkrusz ser. Jajka rozmieszaj w misce z mlekiem, przyprawami, kaszą i mąką wlej na patelnię. Dodaj pokrojone pomidory. Przykryj patelnię pokrywką. Smaż na małym ogniu przez kilka minut. Przy pomocy talerza obróć omlet na drugą stronę i smaż przez kolejne 2-4 minuty. Przełóż na talerz udekoruj szczypiorem i pomidorami.

Smacznego 🙂

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.