Kiszona brukselka

kiszona brukselka dozdrowia.pl

Kiszona brukselka to jeden z ulubionych przepisów dr Ewy Dąbrowskiej. Jest świetna jako przekąska, składnik zup warzywnych, a po upieczeniu jako dodatek do surówek.

Składniki:

1 kg brukselki
1 l soku po ogórkach kiszonych lub kapuście kiszonej
10 ząbków czosnku
ziele angielskie, liść laurowy

Przygotowanie:

Brukselkę umyj i gotuj na parze przez ok. 5 minut. Następnie ostudź, a kiedy ostygnie, włóż do słoika i zalej sokiem z ogórków kiszonych lub z kapusty kiszonej. Kiszonka będzie gotowa po 4–5 dniach.

Aby zatrzymać proces kiszenia, a przy tym zachować świeży smak produktów, trzymaj kiszonki w lodówce. Bakterie nie rozwijają się tak szybko w niskiej temperaturze.

Co przygotujesz z tej kiszonki?

Brukselkę można dodawać do surówek. Można też upiec ją w piecu z przyprawami i słodką czerwoną papryką oraz polać sosem z marchewki, jarmużu i cebulki.

Co zawiera brukselka?

Brukselka to prawdziwa bomba witaminowa. Zawiera:
• dużo witaminy C, która wspiera odporność,
• witaminę K – niezbędną dla zdrowych kości i krzepliwości krwi,
• kwas foliowy, ważny dla układu nerwowego i krwiotworzenia,
• błonnik, wspomagający trawienie,
antyoksydanty (m.in. sulforafan), które pomagają chronić komórki przed stresem oksydacyjnym.

Brukselka jest niskokaloryczna, sycąca i wspiera oczyszczanie organizmu.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.