Jogurtowe crumble z owocami

jogurtowe crumble dozdrowia przepis

Składniki:

400 g świeżych lub mrożonych owoców,
3-6 łyżek erytrytolu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g płatków owsianych,
50 g mąki migdałowej,
50 g masła,
szczypta cynamonu,
300 g jogurtu naturalnego,
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.

Sposób przygotowania:

Wymieszaj owoce z dwoma łyżkami erytrytolu. Jeśli owoce puszczają dużo soku, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cynamon i erytrytol (1-2 łyżki). Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie sypka, grudkowata masa. Posyp owoce przygotowaną kruszonką. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą miękkie. Wymieszaj jogurt z erytrytolem (1-2 łyżki) i ekstraktem waniliowym. Schłodź w lodówce. Wyjmij crumble z piekarnika i odstaw na 5-10 min do lekkiego przestygnięcia. Nałóż porcję ciepłego crumble na talerzyk, a na wierzch dodaj łyżkę schłodzonego jogurtu.

Jogurt naturalny zawiera wartościowe białko, wapń, potas, witaminę B2, dobroczynne bakterie oraz witaminę B12. Regularnie spożywając jogurt można:

● zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;

● wzmocnić kości;

● uregulować pracę układu pokarmowego

● obniżyć zachorowalność na cukrzycę;

● zredukować ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej;

● wzmocnić odporność.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.