Składniki:
400 g świeżych lub mrożonych owoców,
3-6 łyżek erytrytolu,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
100 g płatków owsianych,
50 g mąki migdałowej,
50 g masła,
szczypta cynamonu,
300 g jogurtu naturalnego,
0,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
Sposób przygotowania:
Wymieszaj owoce z dwoma łyżkami erytrytolu. Jeśli owoce puszczają dużo soku, dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj. Przełóż owoce do naczynia żaroodpornego. W misce wymieszaj płatki owsiane, mąkę, cynamon i erytrytol (1-2 łyżki). Dodaj masło i rozetrzyj palcami, aż powstanie sypka, grudkowata masa. Posyp owoce przygotowaną kruszonką. Wstaw naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 20-25 minut, aż kruszonka się zarumieni, a owoce będą miękkie. Wymieszaj jogurt z erytrytolem (1-2 łyżki) i ekstraktem waniliowym. Schłodź w lodówce. Wyjmij crumble z piekarnika i odstaw na 5-10 min do lekkiego przestygnięcia. Nałóż porcję ciepłego crumble na talerzyk, a na wierzch dodaj łyżkę schłodzonego jogurtu.
Jogurt naturalny zawiera wartościowe białko, wapń, potas, witaminę B2, dobroczynne bakterie oraz witaminę B12. Regularnie spożywając jogurt można:
● zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego;
● wzmocnić kości;
● uregulować pracę układu pokarmowego
● obniżyć zachorowalność na cukrzycę;
● zredukować ryzyko rozwoju blaszki miażdżycowej;
● wzmocnić odporność.