Składniki (11×20 cm):
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 2 jajka
- 2 łyżki kakao
- 1 mały banan
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżka mielonego lnu
- 1 łyżka ksylitolu lub miodu
- kilka kropel naturalnego aromatu migdałowego
Polewa:
- 3-4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki wody
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżka ksylitolu
Sposób przygotowania:
Fasolę płuczemy ciepłą wodą na sitku. Blenderujemy ją z pozostałymi składnikami, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto przelewamy do niewielkiej foremki wyłożonej papierem do pieczenia, następnie wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Po upieczeniu ciasta, wyjmujemy je z foremki na kratkę do ostygnięcia.
Składniki na polewę wkładamy do niewielkiego rondelka i mieszamy do zagotowania. Po połączeniu składników polewamy ostudzone ciasto. Ciasto należy schłodzić w lodówce.