Składniki:
- 8 filetów (np. mintaja, miruny lub drosza)
- 2 jajka
- cebula
- 2 pietruszki
- 3 marchewki
- por
- pół selera
- szklanka wody
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- olej do smażenia
- sól i pieprz do smaku
- mąka i bułka tarta do zrobienia panierki
Sposób przygotowania:
Filety nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane ryby smażymy na rozgrzanym oleju. Przygotowujemy warzywa: cebulę należy pokroić w piórka, pora w półplasterki, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę i pora smażymy do miękkości, dodajemy resztę warzyw oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy wszystko razem przez chwilę. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, sól oraz pieprz.
W naczyniu, w którym będziemy robić rybę, układamy najpierw 1/3 warzyw. Na nie kładziemy połowę ryby, a następnie znów warzywa, rybę i ponownie warzywa. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, aby smaki dobrze się połączyły.
Samo przygotowanie ryby po grecku nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut