Ryba po grecku

ryba po grecku dozdrowiacompl

Składniki:
 
  • 8 filetów (np. mintaja, miruny lub drosza)
  • 2 jajka
  • cebula
  • 2 pietruszki 
  • 3 marchewki
  • por
  • pół selera
  • szklanka wody
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • olej do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka i bułka tarta do zrobienia panierki
 
Sposób przygotowania:
 
Filety nacieramy solą i pieprzem. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej. Tak przygotowane ryby smażymy na rozgrzanym oleju. Przygotowujemy warzywa: cebulę należy pokroić w piórka, pora w półplasterki, a marchewkę, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Cebulę i pora smażymy do miękkości, dodajemy resztę warzyw oraz liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy wszystko razem przez chwilę. Do warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy wymieszany z wodą, sól oraz pieprz.
 
W naczyniu, w którym będziemy robić rybę, układamy najpierw 1/3 warzyw. Na nie kładziemy połowę ryby, a następnie znów warzywa, rybę i ponownie warzywa. Tak przygotowaną potrawę wkładamy do lodówki co najmniej na kilka godzin, aby smaki dobrze się połączyły.
Samo przygotowanie ryby po grecku nie powinno zająć więcej niż 30-40 minut 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.