Pesto z pietruszki

Pesto z pietruszki
 
Samo zdrowie, wyborny smak, super sprawdza się jako zamiennik masła, a jeszcze lepiej – jako sos do makaronu, dzięki czemu przygotowanie smacznego i zdrowego obiadu zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
 
Składniki:
 
  •    pęczek pietruszki
  •    połowa ząbka czosnku (albo cały, ale naprawdę malutki)
  •    garść pestek dyni
  •    odrobina skórki i soku z cytryny
  •    oliwa
  •    sól
 
Sposób przygotowania:
 
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez ok. minutę.
Pestki, pietruszkę, czosnek i oliwę wkładamy do garnuszka lub kubka i blendujemy. Nie musi być dokładnie; ma być pesto, a nie jednolita masa.
Dodajemy skórkę z cytryny, doprawiamy sokiem i solą. Jeśli wyszło zbyt gęste, dolewamy oliwy.
 
Smacznego!

Autorka: Hanna Ciężko
 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.