Samo zdrowie, wyborny smak, super sprawdza się jako zamiennik masła, a jeszcze lepiej – jako sos do makaronu, dzięki czemu przygotowanie smacznego i zdrowego obiadu zajmuje tylko tyle czasu, ile potrzeba na ugotowanie makaronu.
Składniki:
- pęczek pietruszki
- połowa ząbka czosnku (albo cały, ale naprawdę malutki)
- garść pestek dyni
- odrobina skórki i soku z cytryny
- oliwa
- sól
Sposób przygotowania:
Pestki dyni prażymy na suchej patelni przez ok. minutę.
Pestki, pietruszkę, czosnek i oliwę wkładamy do garnuszka lub kubka i blendujemy. Nie musi być dokładnie; ma być pesto, a nie jednolita masa.
Dodajemy skórkę z cytryny, doprawiamy sokiem i solą. Jeśli wyszło zbyt gęste, dolewamy oliwy.
Smacznego!
Autorka: Hanna Ciężko