ŁOSOŚ AROMATYZOWANY IMBIREM Z GRILLOWANYMI RULONIKAMI Z CUKINII I BAKŁAŻANA
Składniki dla 4 osób:
4 x 200 g łososia
50 g imbiru
½ szklanki oliwy z oliwek
2 cukinie
2 bakłażany
2 cytryny
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Imbir obrać, odciąć 8 cienkich plasterków, a pozostałą część zetrzeć na tarce. Łososia ponacinać nożem, w każdym nacięciu umieścić 2 plasterki imbiru. Oliwę z oliwek wymieszać z utartym imbirem, skropić nią łososia i odstawić na godzinę do lodówki.
Cukinię i bakłażana pokroić w cienkie paski, grillować przez 3 minuty aby zmiękły, a następnie namoczyć w oliwie. Cukinię ułożyć na bakłażanie i zwinąć. Ruloniki z warzyw i odsączonego z marynaty łososia z imbirem ułożyć na grillu i piec, ciągle obracając, przez około 6-8 minut.
Łososia doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Tak przygotowanego łososia podawać z rulonikami warzywnymi, skropić oliwą pozostałą z marynaty i udekorować ćwiartkami cytryny.