Grilowany Łosoś w marynacie

losos-marynata-czostkowo-rozmarynowa

GRILLOWANY ŁOSOŚ W MARYNACIE CZOSNKOWO-ROZMARYNOWEJ Z SUSZONYMI BOROWIKAMI

Składniki dla 4 osób:
4 x 180 g fileta z łososia bez skóry

Marynata:
½ szklanki oliwy z oliwek extra virgin
4 gałązki świeżego rozmarynu
3 zmiksowane na proszek suszone borowiki
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
2 łyżeczki posiekanego koperku
2 cytryny
4 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy do ryb
Sól, chili pieprz cayenne, pieprz czarny grubo mielony do smaku

Sposób przygotowania:
Filety z łososia oczyścić, umyć i starannie osuszyć. Wszystkie składniki marynaty dokładnie połączyć i doprawić do smaku wedle uznania i własnego gustu. Tak przygotowaną marynatą natrzeć rybę i odstawić do lodówki na minimum 1 godzinę (im dłuższy czas marynowania, tym głębszy efekt smakowy grillowanej ryby).
Po zamarynowaniu łososia grillować przez około 10-15 minut na tackach aluminiowych lub grillu żeliwnym posmarowanym oliwą lub olejem. Aby otrzymać delikatną strukturę mięsa, należy grillować rybę owiniętą w aluminiową folię posmarowaną oliwą z oliwek.
Tak przygotowanego łososia podawać z grzankami ziołowymi.

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.