Chcesz wzmocnić odporność, poprawić trawienie? Zadbaj o swoją mikrobiotę jelitową!
Jak to zrobić?
Należy zwiększyć ilość korzystnych bakterii probiotycznych (Bifidobacterium i Lactobacillus) oraz ograniczyć wpływ tych niekorzystnych, patogennych, pomogą Ci w tym fruktooligosacharydy. To węglowodany o dobrze udokumentowanym działaniu prebiotycznym, stanowią pokarm dla twoich pożytecznych bakterii probiotycznych, ułatwiając prawidłowe trawienie. Jednocześnie hamują rozwój patogennej mikroflory, w tym kancerogenów, działając prewencyjnie w chorobach nowotworowych. Naturalnie występują w owocach, warzywach i ziarnach. Zawiera je czosnek, cebula, por, cykoria, pszenica, żyto, jęczmień, banany, karczochy, liście buraka, pomidory. By fruktooligosacharydy wywarły prozdrowotny wpływ na organizm człowieka, muszą być dostarczone w odpowiedniej dawce. Wynosi ona 8-12 g/dobę/osobę i trudno ją uzyskać przy spożywaniu produktów roślinnych, stąd potrzeba suplementowania preparatami fruktanów. Wśród tych, którzy mogą odnieść szczególne korzyści ze zdrowotnych właściwości FOS są osoby po antybiotykoterapii (antybiotyki naruszają równowagę bakterii jelitowych) osoby, które źle się odżywiają, osoby żyjące w ciągłym stresie oraz turyści odwiedzający kraje o zwiększonym ryzyku zachorowania na biegunkę.
FOS jest trawiony tylko w niewielkim stopniu w górnym odcinku przewodu pokarmowego, praktycznie bez zmian przechodzi do jelita grubego, gdzie fermentuje i używany jest jako paliwo dla pożytecznych bakterii. Według badań, FOS może przyczynić się do kilkudziesięciokrotnego wzrostu populacji Bifidobakterii i Lactobacillusa, w rezultacie środowisko jelit staje się coraz trudniejsze do zamieszkania dla potencjalnie szkodliwych bakterii. W ten sposób fruktooligosacharydy wykonują swoją pracę by utrzymać nas w zdrowiu. A według zasad medycyny chińskiej zdrowie zaczyna się właśnie w okrężnicy.
Oprócz wspomagania trawienia FOS może być również korzystny dla diabetyków, zapobiegając wahaniom cukru we krwi. Przyczyniając się do wyeliminowania lub zapobiegając powstawaniu związków toksycznych w jelitach, krwi i limfie, FOS wspomaga wątrobę w jej funkcji oczyszczającej, zmniejszając ilość toksyn w organizmie. Dowiedziono także, że FOS wspiera funkcje układu sercowo-naczyniowego poprzez obniżenie ciśnienia krwi i zmniejszenie ilości tłuszczów we krwi. FOS wspiera również produkcję różnych witamin i minerałów, zdecydowanie poprawia przyswajalność żelaza, wapnia oraz magnezu, przez co może pomóc w zapobieganiu niedokrwistości.
Fos jest lekko słodkim proszkiem, który można przyjmować w postaci tabletek, kapsułek lub syropu FOS Tiens.
DZIAŁANIE SYROPU FOS:
- Reguluje trawienie.
- Poprawia mikroflorę jelitową po zaburzeniach układu pokarmowego.
- Zwiększa przyswajalność wielu pierwiastków, takich jak wapń, magnez, cynk, żelazo.
- Działa oczyszczająco, gdyż wraz z ograniczeniem ilości niekorzystnych bakterii w okrężnicy ograniczana jest tym samym ilość ich metabolitów, wykazując działanie antynowotworowe.
- Pomaga utrzymać prawidłowy poziom lipidów we krwi.
- Wspomaga naturalny system obronny organizmu.
- Sprzyja redukcji masy ciała.
Opracowanie: Dorota Tuńska
Źródło: Ponadczasowe tajemnice zdrowia i odmładzania (2013) Andreas Moritz.
. Dembczyñski R., Jankowski T. (1999), Food Biotechnol., Zakopane, 68-69.
Hoover D. G. (1993), Food Tech. 67, 120-124.
Lee Y. K., Salminen S (1995 )Trends Food Sc. Technol., 6, 241-245.