• Twoje zdrowie w twoich rękach
  • Co robić by nie chorować.
  • Styl życia twoim wrogiem czy sprzymierzeńcem

Pokrzywa cenny lek! Najlepsza w maju!  

POKRZYWKAT

Pokrzywa to jedna  z najcenniejszych roślin leczniczych, wszyscy doskonale ją znamy,ale czy wiemy jak wiele dobrego może uczynić dla naszego zdrowia? Współcześni naukowcy dokładnie ją przebadali i są zdumieni bogactwem składników odżywczych oraz właściwościami leczniczymi nieporównywalnymi z innymi roślinami, dlatego też pokrzywę uważa się za leczniczą królową wszelkich ziół. W medycynie ludowej znana od tysiącleci, dziś powraca do łask. 
 
Co zawiera pokrzywa?
 
Pokrzywa to prawdziwe bogactwo bezcennych składników, które wzmacniają, oczyszczają i regenerują ludzki organizm, zawiera: kwas foliowy, żelazo, mnóstwo witaminy C, wapń, krzem.       
 
Picie naparów z liści pokrzywy wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn (zwłaszcza mocznika), ułatwia trawienie oraz łagodzi dolegliwości związane ze stanem zapalnym przewodu pokarmowego.             
 
Pokrzywa zawiera także sole mineralne oraz mikroelementy, takie jak: magnez, wapń, potas oraz doskonale przyswajalne żelazo, szczególnie ważne w leczeniu osłabienia, apatii lub anemii. Ten na pozór zwykły chwast,  jest również źródłem cennych witamin: A, B, C oraz K. Doskonale oczyszcza i wzmacnia nerki.
 
Jak działa pokrzywa?
 
  • Wzmacnia układ odpornościowy, poprzez  pobudzenie  procesu niszczenia chorobotwórczych bakterii, wirusów oraz grzybów. Wspomaga wytwarzanie w organizmie limfocytów typu T – komórek produkujących przeciwciała, sprzyja tworzeniu naturalnej broni przeciw wirusom zwanej interferonami.
  • Oczyszcza, leczy i chroni nerki.
  • Jest Idealna na anemię. Pokrzywa zawiera unikalną mieszankę składników: kwasu foliowego, żelaza, miedzi i witaminy K – a więc składników biorących udział w tworzeniu czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • Oczyszcza organizm – również z chemii, z kwasu moczowego i wszelkich toksyn. Kwas moczowy osadzając się w stawach powoduje stany zapalne oraz ostry ból i obrzęki. Pokrzywa wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem.  
  • Leczy reumatyzm i artretyzm.
  • Oczyszcza i wspomaga regenerację wątroby.
  • Leczy stan zapalny jelita grubego. Jak dowodzą amerykańscy naukowcy składniki zawarte w pokrzywie leczą stan zapalny jelita grubego.
  • Dodaje energii, gdyż zawiera mnóstwo krzemu, który wzmacnia biopole energetyczne człowieka. Krzem jest dla nas bezcennym pierwiastkiem, jednak jest słabo przyswajalny. Jego znaczny niedobór, stwarza w organizmie idealne warunki dla powstawania nowotworów, zawałów serca, a nawet udarów. W najlepszej formie występuje w świeżych roślinach.
  • Pokrzywa wspomaga leczenie alergii, łagodzi objawy kataru siennego, dzięki obecności flawonoidów, które działają przeciwhistaminowo. 
  • Przedłuża młodość. Pokrzywa zawiera mnóstwo antyoksydantów, które unieszkodliwiają wolne rodniki odpowiedzialne za starzenie się organizmu oraz wielu chorób, w tym choroby serca i układu krążenia, choroby Parkinson i Alzheimera, choroby oczu, nowotwory, cukrzycę etc.  Do tych bezcennych antyoksydantów zaliczana jest witamina C, E, kwas foliowy, w które bogata jest pokrzywa.
  • Wzmacnia kości, ułatwia ich zrastanie i zapobiega osteoporozie. Pokrzywa zawiera mnóstwo dobrze przyswajalnego wapnia oraz krzemu co czyni ją doskonałym lekiem na wszelkie problemy kostne, sprawia, że kości stają się mocniejsze, szybciej się zrastają, a chrząstki stawowe ulegają odnowieniu.
 
Są jednak przypadki, w których stosowanie pokrzywy nie jest wskazane. Są to nowotwory narządów rodnych, mięśniaki i występujące krwawienia. Nie powinny jej używać, bez konsultacji z lekarzem, osoby z przewlekłymi chorobami nerek oraz chorujące na cukrzycę, ze względu na jej właściwości obniżające poziom cukru we krwi.
 
Jak zbierać pokrzywy na sok?
 
Najlepiej zbierać je w maju, z dala od dróg, w czystych zacienionych miejscach. Starsze pokrzywy mają mniej witamin i minerałów, a w czasie kwitnienia mogą uczulać.
 
Do zrobienia soku należy zbierać je całe jednak  niezbyt wyrośnięte, a  do herbaty, koktajlu, czy zupy wystarczy kilka listków (tych najbardziej miękkich z wierzchołka rośliny). Pokrzywę trzeba sparzyć gorącą wodą, dzięki czemu swobodnie będzie można ją przyrządzić. Można dodawać ją do sałatek, jajecznicy, zup i innych potraw. 
 
Dla wzmocnienia organizmu i poprawy wyników krwi wystarczy pić zaledwie 1-2 łyżki soku dziennie, przez ok. 2 tygodnie. Sok z pokrzywy można dodać do innych soków i wszelkich zielonych koktajli. Ze względu na jej niezwykłe właściwości osoba dbająca o zdrowie powinna w czasie sezonu jak najczęściej jadać potrawy z pokrzywą, pić sok z pokrzywy lub napar ze świeżych pokrzyw.
 
 
Opracowanie: Redakcja dozdrowia.com.pl 

Nie masz uprawnień aby dodać komentarz. Zarejestruj się na stronie aby uzyskać możliwość dodawania komentarzy.