Pektyny z jabłek niezawodne w kuracji oczyszczania organizmu!

apple 661670 1280
 
 
Jabłka nazywane są skarbnicą witamin i minerałów. Nic w tym dziwnego, jabłka zawierają witaminę C, są źródłem potasu i żelaza oraz polifenoli. Ale jabłka śmiało mogą ubiegać się o miano króla owoców. Dlaczego? Otóż owoce te oprócz wyżej wymienionych substancji są źródłem dobroczynnych pektyn, które należą do rozpuszczalnej frakcji błonnika pokarmowego. Pektyny z jabłek oczyszczą nasz organizm z trujących toksyn, w tym toksyn wynikających z przemiany materii a nawet z metali ciężkich. Prozdrowotne właściwości pektyn zapewnią nam zdrowy układ trawienny, lekki i płaski brzuch, wzmocniony układ odpornościowy, zdrowy i silny organizm.
 
W jaki sposób pektyny oczyszczają organizm?
 
Kiedy zaczynamy oczyszczanie naszego organizmu, myślimy o naszym układzie trawiennym. Nic w tym dziwnego, to właśnie ten układ wysyła nam sygnały o pewnych dysfunkcjach organizmu (problemy z wypróżnianiem, biegunki, wzdęcia, uczucie ciężkości). Pektyny z jabłek, idą naszemu organizmowi na pomoc. Dzieje się to za sprawą ich unikalnych właściwości. Błonnik pektynowy z jabłek  rozpuszcza się w wodzie tworząc żelową powłokę. Ta żelowa powłoka posiada ogromną moc w oczyszczaniu naszych jelit, ponieważ naturalnie i delikatnie pobudza perystaltykę jelit, usuwając niestrawione resztki pokarmowe a także szkodliwe produkty uboczne wynikające z przemiany materii. Nie podrażnia przy tym delikatnej błony śluzowej a zapobiega rozwoju szkodliwych bakterii w jelicie. To ważny czynnik przy oczyszczaniu organizmu, ponieważ toksyczne substancje nie wchłaniają się do krwiobiegu, wątroba nie zostaje obciążona i nie zaburza się proces oczyszczania organizmu.
 
Więcej pektyny z jabłek dzięki swoistej powłoce żelowej – która posiada ogromne właściwości sorpcyjne – oczyszczą nasz organizm z jonów  metali ciężkich w tym ołowiu, rtęci, kadmu. Pektyny za sprawą swoistego galaretowatego żelu, który powstaje z kwasu galakturonowego, poprzez nierozpuszczalne i bardzo trwałe związki chelatowe, łączy się z metalami wielowartościowymi, a następnie usuwa je z organizmu. Metale ciężkie wnikają do naszego organizmu każdego dnia poprzez wodę, powietrze, skórę, spaliny, zanieczyszczenia czy żywność, którą spożywamy. Gdy przez dłuższy czas kumulowane są w organizmie, mogą powodować liczne problemy ze zdrowiem a także osłabienie ogólnej kondycji organizmu. Dlatego tak ważne jest by włączyć do swojego jadłospisu produkty bogate w pektyny i umożliwić jego oczyszczenie.
 
Ponadto pektyny potrafią wiązać kobalt i stront, wiążąc je w nierozpuszczalne sole, które później są wydalane z organizmu. Zalecane są więc ludziom, którzy w pracy maja styczność z toksycznymi substancjami.
 
Oczyszczenie organizmu następuje w sposób całkowicie naturalny i bezpieczny dla naszego organizmu. Pektyny bowiem występują jako naturalny enterosorbent:
 

  • poprawiają florę bakteryjną jelit – zawartość rozpuszczalnych frakcji błonnika w jabłkach stanowi pożywkę dla dobrych dla naszego organizmu bakterii prebiotycznych i umożliwia ich namnażanie co częściowo przekłada się na odporność organizmu 
  • nie zaburzają przyswajania pożądanych substancji – witamin, składników mineralnych i innych związków o pozytywnym wpływie na organizm 
  • co więcej zwiększają przyswajanie takich pierwiastków jak żelazo, wapń czy magnez 
  • zwiększają moc antyoksydantów w walce z wolno rodnikami.
 
Pektyny wykazują większą skuteczność w oczyszczaniu organizmu w porównaniu do błonnika zawartego w babce jajowatej.
Oczyszczenie organizmu pektynami jabłkowymi przyniesie nam jeszcze inne zdrowotne korzyści. Pektyny obniżą nam poziom cholesterolu a także poziom cukru we krwi. Tym samym uchronimy się przed chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak cukrzyca, hipercholesterolemia czy miażdżyca. Nie dziwi nas więc, powiedzenie Anglików „zjedz jedno jabłko dziennie, a  lekarz nie będzie ci wcale potrzebny”.
 
Musimy jednak pamiętać, że pektyny znajdziemy w całym, surowym jabłku. Nie łudźmy się, że znajdziemy je w przetworzonych sokach, dostępnych w supermarketach. Aby dostarczyć organizmowi dobroczynne pektyny, musimy spożywać całe owoce wraz ze skórką. Właśnie w niej jest najwięcej bezcennych pektyn.
 
W celu uzupełnienia pektyn w kuracji oczyszczającej, możemy sięgnąć po produkty dostępne na rynku. Musimy jednak zwrócić uwagę czy pektyny zawarte w produkcie są: naturalne, nie zawierają dodatkowych środków konserwujących, cukrów. Bardzo ważne jest to, aby pektyna była w postaci płynnej. Płynna postać pektyny, da nam pewność, że nie została ona poddana działaniu wysokim temperaturom, a tym samym zostały zachowane naturalne prozdrowotne właściwości pektyny.
 
 


Źródła:

Agnieszka Wikiera, Marta Irla, Magdalena Mika: Prozdrowotne właściwości pektyn, 2014
Dongowski G., Lorenz A., Proll J.: The degree of methylation influences the degradation of pectin in the intestinal tract of rats and in vitro. J. Nutr., 2002; 132: 1935-1944
Gulfi M., Arrigoni E., Amado R.: The chemical characteristics of apple pectin influence its fermentability in vitro. LWT, 2006; 39: 1001-1004
Gulfi M., Arrigoni E., Amado R.: In vitro fermentability of pectin fraction rich in hairy regions. Carbohydr. Polym., 2007; 67: 410-416
     
 
 

Podziel się na:

P9088766PP_A

Subskrybuj

Najświeższe informacje na temat tego, co Nas porusza, prosto na twoją skrzynkę e-mail.